Beren

De familie beren, Ursidae, is een kenmerkende familie. Krachtige, moedige dieren gebouwd om te overleven. De meeste soorten hebben, eenmaal volwassen, geen natuurlijke vijanden. Toch nemen de aantallen beren in een rap tempo af, helaas zijn wij mensen daar verantwoordelijk voor. Het veranderen van de leefomgeving kan voor soorten het einde betekenen. Het bedreigde dier bij uitstek is de reuzenpanda, het logo van het WNF, de reuzenpanda. Beren hebben iets magisch.

De volgende beren worden in een apart artikel uitgelicht en uitgebreid besproken.

Grizzlybeer IJsbeer Reuzenpanda

Kenmerken

Beren zijn groot, breed, zwaar en complete overlevers. Ze hebben een brede kop, soms voorzien van kenmerkende tekeningen. De neus is bij vrijwel alle beren erg goed ontwikkeld, de ogen vaak minder. Het lichaam is groot en voorzien van een lekkere vacht. Ze bewegen zich voort met brede, krachtige, stevige, maar wel vrij korte ledematen. Als laatste hebben ze een kleine staart om het geheel af te maken.
Beren zijn zogenaamde zoolgangers, ze kunnen over een korte afstand een hoge snelheid halen. Ze zijn gespecialiseerd in overleven. Elke soort heeft een eigen aanpassing ondergaan om beter in de leefomgeving te passen. IJsberen en reuzenpanda’s hebben de eetgewoonte erop afgestemd. Veel beren hebben een goed isolerende vacht, soms met bijbehorende speklaag direct onder de vacht. Andere beren vallen dankzij de kleur van de vacht helemaal weg in de omgeving. Een bijzonder effectieve manier van camouflage.
De familie beren kent schitterende soorten,

  • de ijsbeer en de kodiakbeer, deze soorten strijden om de titel, ” ‘s werelds grootste landroofdier”
  • Een groot roofdier dat zelden tot nooit vlees eet, de reuzenpanda
  • Dieren met opvallende tekeningen over de vacht, zoals de reuzenpanda en de brilbeer

Eetgewoonte

Beren zijn omnivoren, alleseters. De meeste beren eten dan ook echt alles wat ze te pakken krijgen, De ijsbeer en de reuzenpanda zijn twee uitzonderingen op de regel. De ijsbeer is voornamelijk een vleeseter. Ze eten uitsluitend zeehonden en vis, in uiterste tijden van nood zal er naar andere voedselbronnen gezocht worden.
De reuzenpanda is een echte planteneter, herbivoor. Reuzenpanda’s eten in uitzonderlijke gevallen wel eens een insect of een klein zoogdier.