Zoogdieren

De groep zoogdieren bestaat uit vele bekende gezichten.
Over de volgende soorten kan je meer te weten komen door op de naam te klikken.

 

Wat zijn zoogdieren?

Zoogdieren vormen een groep met waarschijnlijk de meest bekende dieren. Wij mensen horen bij deze groep dieren, verder zijn ook de reuzen van de aarde, de blauwe vinvis en olifanten zoogdieren. In totaal telt de groep zo’n 5500 leden.
De zoogdieren zijn erg divers, zo zijn er vliegende zoogdieren als bijvoorbeeld vleermuizen, maar er zijn ook zwemmende soorten zoals dolfijnen en andere walvissen en als laatste wordt ook het land vrijwel wereldwijd bewoond door zoogdieren. Zoogdieren komen alleen niet voor in de meest extreme leefomgevingen als woestijnen en de polen.
Ze zijn levendbarend (met uitzondering van de cloacadieren) en de jongen zogen borstvoeding.

Kenmerken

  • De onderkaak bestaat uit één bot
  • Het lichaam is van haren voorzien (niet alle soorten houden de haren en ook niet alle soorten worden behaard geboren.)
  • Gehoorbeentjes.
  • De bevruchting vind inwendig plaats (het geslachtsorgaan van het mannetje gaat bij het geslachtsorgaan van het vrouwtje naar binnen.)
  • melk- en zweetklieren (de melkklieren zorgen ervoor dat jongen melk kunnen zogen. De              zweetklieren zorgen ervoor dat zoogdieren warmte uit kunnen stoten als de lichaamstemperatuur te hoog wordt.)