Toekan

Naam: Toekan
Lengte: Tot 65 cm
Gewicht: Tot 860 gram
Voedsel: Vruchten, insecten
Leefomgeving: Midden-Amerika en Zuid-Amerika
Onderklassen: 47 onderklassen waaronder:

  1. Vuursnavelarassari
  2. Zwavelborsttoekan
  3. Reuzentoekan
Status: Veel soorten zijn bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Spechtvogels (Piciformes)
  • Familie: Vogels

 

Toekan

Toekans, of Ramphastidae, zijn opvallende vogels. Het meest opvallend is de een enorme snavel. De kleurrijke vogels komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. De familie bestaat uit 47 verschillende soorten.

Kenmerken

De Toekan wordt tussen de 30 en 61 centimeter hoog. De vleugels zijn redelijk kort, de staart is lang. De rugveren zijn glanzend zwart en vaak hebben ze op de borst een verenpak wat bestaat uit veel verschillende kleuren. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit. Het meest opvallende kenmerk van de Toekan is de grote snavel. De snavel is erg licht en kan soms een lengte hebben van het halve lichaam van de Toekan zelf. Over het algemeen is de snavel zo lang als een derde van het lichaam van de Toekan. De snavel bestaat uit hoorn.

Leefgebied

De Toekan komt voor in de tropische gebieden van Midden-Amerika en van Zuid-Amerika. Van Mexico tot Argentinië. Ook op Trinidad komen ze voor. Toekans wonen uitsluitend in bomen, in tropische en subtropische bossen.

Voedsel

De vogels leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Ze voeden zich voornamelijk met vruchten, soms ook met insecten, spinnen en zelfs met kleine reptielen. Ze roven ook wel eens vogelnesten leeg.
Toekans zijn monogaam, en nestelen in holtes in bomen. Die kunnen de Toekans zelf niet maken, ze gebruiken bestaande holtes en vergroten die door rot hout weg te werken. Het vrouwtje legt twee tot vier witte eieren, die gedurende twee tot drie weken bebroed worden. Na 6 tot 9 weken vliegen de jongen uit.

 

Zwavelborsttoekan

Naam: Zwavelborsttoekan
Lengte: Tot 56 cm
Snavellengte: 12 to 15 cm
Gewicht: Tot 500 gram
Kenmerken
De Zwavelborsttoekan (Ramphastos sulfuratus) is een opvallend gekleurde vogel. De Zwavelborsttoekan is zwart, met uitzondering van de borst en zijkanten van de kop want die zijn geel. De poten zijn donker blauw. Ze hebben rode veren aan het uiteinde van de staart en het grootste deel van de snavel is groen, met aan de zijkant oranje. Aan het puntje is de snavel paars.Leefomgeving
De Zwavelborsttoekan leeft in de tropisch bossen van Venezuela, Colombia en Zuid-Mexico.

Sociaal
Hij leeft in kleine groepen, van 6 tot 12 dieren. Als nest gebruiken de Zwavelborsttoekans een hol in een boom, wat door een ander dier gemaakt is. In het nest legt het vrouwtje legt ongeveer 1-4 eieren per keer. Samen broeden de ouders het ei uit. Het duurt zo’n 15 tot 20 dagen voordat de eieren uitkomen. De jongen worden blind en kaal geboren. Ook bij de opvoeding zijn zowel het mannetje als het vrouwtje betrokken. De vogels verlaten na ongeveer 9 weken het nest.

 

Reuzentoekan

Naam: Reuzentoekan
Lengte: Tot 65 cm
Snavellengte: Tot 19 cm
Gewicht: Tot 860 gram
Kenmerken
De Reuzentoekan (Ramphastos toco) is de grootste en waarschijnlijk bekendste toekan soort. Ze hebben een enorme oranje snavel die half zo lang is als zijn lijf en glanzende zwarte met witte veren. Vooraan op het puntje van de snavel zit een zwarte vlek. Om het oog heen heeft de Reuzentoekan een gele of oranje vlek. De poten zijn donkerblauw van kleur.Leefomgeving
De reuzentoekan komt voor in Zuid-Amerika.

Sociaal
Reuzentoekans zijn gezelschapsdieren. Ze komen bij elkaar, vliegen in groepen. Reuzentoekans nestelen in holen, hoog in de bomen. Elk jaar keren ze terug naar hetzelfde nest. Soms gebruiken ze aardwallen en termietennesten om een nest in te bouwen. Het mannetje en het vrouwtje zitten om de beurt op het nest bij het uitbroeden van de eieren. Jongen die net uit het ei zijn, zijn blind en kaal. Beide ouders verzorgen de jongen. De jongen verlaten het nest al als ze zes weken oud zijn.

Vuursnavelarassari

Naam: Vuursnavelarassari
Lengte: tot 43 cm
Snavellengte: 14 tot 16 cm
Gewicht: Tot 250 gram
Kenmerken
De Vuursnavelarassari, is een donkere, middelgrote toekansoort. De soort is niet bijzonder groot, maar wel erg kleurrijk. De veren op de kop en de keel zijn zwart van kleur. De bovenkant van de snavel is rood aan de punt en loopt over naar geel aan de basis. De onderkant van de snavel is zwart. De vleugels zijn donker van kleur en hebben een donkere groene glans. Van de borst tot aan de staart zijn de veren geel gekleurd. In de nek en in het midden van de buik loopt een rode streep.Leefomgeving
Ze komen voor in Costa Rica en Panama.

Sociaal
De Vuursnavelarassari leven meestal in groepjes, tot ongeveer 10 exemplaren en bestaan vaak uit een koppeltje of 2 a 3 en hun jongen. Het nest van de Vuursnavelarassari bevind zich op een hoogte tot ongeveer 30 meter en is meestal een oud nest van een andere vogel. Het vrouwtje legt 2 eieren die na ongeveer 16 dagen uitkomen. Als de jongen uit het ei komen zijn ze nog blind, missen ze nog alle veren en is de snavel kort. Het koppeltje zorgt samen voor de jongen.