Liervogel

Naam: Liervogel
Lengte: Mannetje tot zo’n 100 cm lang
Vrouwtjes worden ongeveer 85 cm groot
Gewicht: Ongeveer 1 kg
Voedsel: o.a. insecten en wormen
Leefomgeving: Australië
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Zangvogels (Passeriformes)
  • Familie: Liervogels (Menuridae)
  • Geslacht: Liervogel (Menura novaehollandiae)

Liervogel

De liervogel, of Menura novaehollandiae, is een opvallende zangvogel. Vooral de mannetjes zijn vaak bijzonder kleurrijk en doen alles om indruk te maken op het vrouwtje. Er zijn twee soorten liervogels, de (grote) liervogel en de Albert’s liervogel. De grote liervogel is over het algemeen groter en kleurrijker dan de Albert’s liervogel. De Albert’s liervogel is zeldzaam en wordt zelden gezien.

Kenmerken

De liervogel is vooral bekend dankzij het mannetje en zijn opvallende zang, maar er zijn meer bijzondere kenmerken. Een liervogel wordt gemiddeld tussen de 86 (vrouwtjes) en 100 (mannetjes) cm lang. De grotere mannetjes kunnen ongeveer 1 kg zwaar worden, de vrouwtjes zijn wat lichter. Ze kunnen niet erg goed vliegen, daardoor zijn ze overdag vooral op de bodem van het bos en ‘s avonds en ‘s nachts schuilen ze vaak hoog in de bomen. Het zijn erg schuwe dieren, zijn altijd op hun hoede en zullen bij gevaar eerder wegrennen dan wegvliegen. De poten zijn uitermate geschikt om te lopen en rennen en dankzij de krachtige klauwen zijn ze in staat diepe gaten in de grond te graven.
Het vrouwtje heeft een grijs-bruin verenkleed en ze heeft vrij korte grijze of bruine staartveren. Het mannetje heeft vaak meerdere kleuren. De mannetjes kunnen o.a. blauwe, groene, rood-bruine, grijze en bruine veren hebben. Het zijn vale kleuren, de staartveren daarentegen bevatten hele felle kleuren, blauw of geel bijvoorbeeld. De staartveren zijn bij de heren erg lang en worden gebruikt om indruk op de dames te maken.
De kop is vrij klein en de snavel is vrij kort. De ogen en oren zijn goed ontwikkeld en ze zijn daarnaast bijzonder goed in het imiteren van andere geluiden.

Leefomgeving

De liervogel komt alleen voor in Australië. Ze leven daar in de regenwouden in het oosten en zuid-oosten van het continent. Ze zijn overdag op de grond bijzonder actief en rennen vrijwel non-stop in het rond op zoek naar voedsel.

Eetgewoonte

De liervogel is niet kieskeurig als het om voedsel gaat. Ze lopen over de grond, graven op willekeurige plekken een gat in de bodem of rottende bomen tot wel 12 cm diep en eten alles wat voorbij komt en in de snavel past. Insecten, zoals kevers en larven, spinachtigen zoals spinnen en schorpioenen, wormen, ze eten echt alles wat ze tegenkomen.

Voortplanting

Als de paartijd is aangebroken, van mei tot september, probeert het mannetje indruk te maken op de vrouwtjes. Het mannetje schraapt wat aarde bij elkaar en bouwt een klein podium om op te treden. Als het hoopje aarde klaar is gaat hij beginnen. Ook worden ze bovenop omgevallen bomen gesignaleerd om daar hun kunsten te vertonen. Hij begint met het lokken van vrouwtjes door heen en weer te dansen, hierbij gebruikt hij de staartveren, hij brengt de staartveren boven zijn kop en laat deze veren vervolgens heen en weer trillen. Zodra er een vrouwtje in bereik is volgt het tweede indrukwekkende gedeelte van de balts, de zang. Ze kunnen schitterend zingen, hier komen we zo op terug. Zowel het mannetje als het vrouwtje kan trouwens erg goed zingen, maar de heren zingen vaker en luider en gebruiken hun zang vooral om vrouwtjes te lokken.
Het vrouwtje geeft vervolgens aan of ze wilt paren of niet.
Na een succesvolle paring legt het vrouwtje één ei in een nest. Het nest vinden we op de grond of op een rots. Het nest wordt aan de buitenkant o.a. bekleed met takken, boomschors en mos en er wordt overdekt door bijvoorbeeld varens. Er is aan de zijkant een uitgang om in geval van nood te kunnen ontsnappen. Het nest is van en voor het vrouwtje, alleen zij kent broedzorg en ze zal het ei dan ook alleen uitbroeden. Na ongeveer 1,5 tot 2 maanden komt het ei uit en zal het vrouwtje het jong alles leren wat het moet weten om te overleven.
De jongen blijven zo’n 8 maanden lang in de buurt van het vrouwtje en vervolgens gaan ze een eigen weg en zoeken ze een eigen territorium om te verdedigen.
Bij de mannetjes duurt het zo’n 6 tot 8 jaar voordat de staartveren volgroeid zijn, hij is dan zelf in staat om te paren. Ook bij het vrouwtje duurt het zo’n 8 jaar voordat ze zelf een ei kan leggen.

Zang

De zang is waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van de liervogel. Er wordt aangenomen dat de liervogel het mooiste van alle vogels kan zingen. Imiteren kunnen ze in ieder geval als de beste. Vrijwel alle geluiden uit de leefomgeving worden nagedaan om maar zoveel mogelijk vrouwtjes te lokken. Onderzoekers hebben tijdens de zang van het mannetje geluiden van wel 20 andere soorten vogels geïdentificeerd, maar de onderzoekers waren nog het meest onder de indruk van de andere aparte geluiden die ze nadoen. Zo zijn er onderzoekers die onder andere een auto alarm, kettingzagen en camera’s met en zonder sluiter geluid hebben gehoord.