Gier

Naam: Gier
Lengte: Gemiddeld tot zo’n 100 cm
Voedsel: Aaseters
Leefomgeving: Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië
Soorten:
 1. Gieren van de oude wereld
 2. Gieren van de nieuwe wereld
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Chordadieren (Chordata)
 • Klasse: Vogels (Aves)
 • Familie: Sperwerachtigen (Accipitridae)
 • Of Familie: Gieren van de nieuwe Wereld (Cathartidae)

Gier

Gieren, Accipitridae of Cathartidae een vreemde familie van vogels. Een groot deel van de familie behoort tot de Havikachtigen (Accipitridae), andere soorten vormen tegenwoordig een geheel eigen familie van vogels (Cathartidae).

Kenmerken

De gier is een opvallende vogel, ze zijn groot (Alleen sommige adelaars zijn groter) en hebben een kale kop. Ze worden gemiddeld zo’n 70 tot 100 cm hoog en hebben grote vleugels met een spanwijdte tot zo’n 2,65 meter. De nek is lang en bij veel soorten  net als de kop veerloos. De gieren kunnen een licht zandkleurig tot een donker bruin verenkleed hebben. Zowel de kop, de nek en de veren in de kraag zijn roze of wit gekleurd. De staart bestaat uit de donkerste veren, deze veren zijn meestal donkerbruin of zwart. Ze leven over het algemeen in groepen bij elkaar. Veel soorten hebben opvallend korte klauwen aan de poten.
Gieren worden in twee groepen verdeeld,

 • Gieren van de oude wereld, deze gieren gebruiken de ogen voor het opsporen van voedsel. Deze soorten worden tot de havikachtigen gerekend. Ze komen voornamelijk voor in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
 • Gieren van de nieuwe wereld, deze gieren gebruiken niet alleen de ogen, maar ook de reukorganen om voedsel op te sporen. Deze soorten vormen een eigen familie van roofvogels. De gieren van de nieuwe wereld worden ook wel Amerikaanse gieren genoemd, deze soorten leven dan ook alleen in zowel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.
Een aantal bekende soorten zijn:
 • Vale gier
 • Koningsgier
 • Californische condor
 • Kalkoengier
 • Aasgier

Eetgewoonte

Gieren zijn aaseters, dat wil zeggen dat ze van resten van dode dieren leven. Voedsel wat achtergelaten wordt door bijvoorbeeld de leeuw, maar ook dieren die van ouderdom sterven worden netjes opgeruimd. De dode dieren kunnen veel gevaarlijke bacteriën bevatten. Dode bacteriën kunnen in veren blijven plakken samen met etensresten, vervolgens gaan het rotten en kan het dier bijzonder ziek worden. Gelukkig is een gier kaal en kan er dus niets blijven plakken. Dankzij de lange nek kunnen ze diep in het dode lichaam lekkere stukjes vlees losscheuren.
Een aantal gieren van het geslacht Cathartes (Kalkoen- en geelkopgieren) hebben een goede neus. Dit vrij unieke kenmerk voor roofdieren stelt deze soorten in staat de kadavers op te sporen, zelfs als deze onder de dichte begroeiing verstopt liggen. Vooral in bosrijke gebieden werken verschillende soorten samen. De Cathartes sporen kadavers op. Gieren met een minder ontwikkeld reukorgaan volgen de Cathartes als ze naar de grond vliegen. Omdat de Cathartes meestal zelf het kadaver niet open kunnen scheuren hebben ze de hulp nodig van andere soorten. Ze hebben elkaar nodig en zijn meestal tolerant naar elkaar tijdens het eten.

Voortplanting

Gieren zijn meestal monogame dieren. Ze kiezen één partner en blijven samen voor de rest van het leven. Ze bouwen een nest en daar legt het vrouwtje over het algemeen één ei per jaar, maar er wordt wel eens een jaar over geslagen. Het ei is wit of gelig van kleur met bruine stippen. De ouders wisselen elkaar af en broeden samen op het ei. Het duurt ongeveer twee maanden voordat het ei uitkomt en na ongeveer een half jaar verlaten het jong voor het eerst het nest. Meestal blijven de jongen tot het nieuwe broedseizoen bij de ouders en gaat dan op zoek naar een eigen gezin.
In enkele gevallen worden levende dieren aangevallen door een bijzonder hongerige gier. De dieren die slachtoffer worden van zo’n aanval zijn altijd zwak, of erg jong / oud of erg ziek. Ook worden de eieren van andere dieren gegeten en soms rottend fruit. Ze moeten iets in tijden van nood.

Opvallend

Gieren plassen over de eigen poten, ze doen dit om af te koelen in de hete zon.