Fregatvogel

Naam: Fregatvogel
Lengte:  Tot zo’n 105 cm
Gewicht: Ze worden maximaal zo’n 1,5 kg zwaar
Spanwijdte: Tot zo’n 240 cm
Voedsel: Voornamelijk vis
Leefomgeving: Boven de tropische oceanen
Status: Sommige soorten ernstig bedreigd
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Chordadieren (Chordata)
 • Klasse: Vogels (Aves)
 • Orde: Zeevogels (Suliformes)
 • Familie: Fregatvogels (Fregatidae)

Fregatvogel

De fregatvogel (Fregatidae) is een grote zeevogels uit de orde van de Suliformes. De familie kent vijf ondersoorten en hoort tot de grootste vogels ter wereld, als we kijken naar de spanwijdte van vogels.

Kenmerken

Fregatvogels zijn grote vogels, ze kunnen een lengte van een ruime meter bereiken en hebben een spanwijdte van wel 2 meter breed. Er zijn individuen die een spanwijdte van wel 2,3 meter bereiken. Ze hebben een bijzonder lichte bouw, want ondanks de grote vleugels wegen ze slechts 1 tot 1,5 kg. Daardoor zijn ze erg goed in staat te vliegen en vooral om enorme afstanden te zweven.
De snavel is lang en heeft een heeft een haak-achtig uiteinde.
De heren hebben een donkere zwarte rug met een groenachtige glans eroverheen en ze hebben een opvallende felrode keelzak. Vrouwtjes hebben geen grote keelzak, maar slechts een witte vlek. Ook de rug is een stuk doffer, vaak met lichte en donkere bruine veren in plaats van zwarte.
De familie fregatvogels is in vijf verschillende soorten onderverdeeld,

 1. Ascensionfregatvogel (Fregata aquila), zijn vernoemd naar het eiland waar ze broeden, Ascension. Ze zijn zo’n 97 cm lang, met een spanwijdte van 165 cm. Alleen deze vrouwtjes hebben een zwart verenkleed. Ernstig bedreigd.
 2. Witbuikfregatvogel (Fregata andrewsi), zijn vernoemd naar de kleur van de veren op de buik van deze fregatvogel, wit. Ze zijn gemiddeld 89 tot 100 cm lang en een spanwijdte van zo’n 230 cm. Deze soort is vooral vliegend makkelijk te herkennen aan de opvallende witte buik. Ernstig bedreigd
 3. Amerikaanse fregatvogel (Fregata magnificens),
  zijn zo’n 97-100 cm lang en heeft een spanwijdte van zo’n 241 cm. De grootste soort in de familie van fregatvogels. De spanwijdte hoort bij de grootste van alle vogels ter wereld. Stabiel
 4. Grote fregatvogel (Fregata minor),
  worden zo’n 85 tot 105 cm en heeft een spanwijdte van zo’n 229 cm. Stabiel
 5. Kleine fregatvogel (Fregata ariel),
  worden zo’n 79 cm lang en heeft een spanwijdte van 229 cm. De grootste spanwijdte in verhouding tot de lichaamslengte. Vrouwtjes hebben vaak een witte tekening op de borst. Stabiel

Het zijn echte meester van de lucht. Ook de gehele bouw van het lichaam is ingesteld op een leven in de lucht. Het verenkleed is niet waterafstotend en als het te nat wordt wordt het te zwaar en gaat het fout. Ook op het land is een fregatvogel niet op z’n plaats. De korte, maar vooral zwakke poten zorgen ervoor dat ze er nogal ongelukkig en klungelig uitzien tijdens het lopen. Daarentegen zijn ze ongekend licht en hebben ze een enorme spanwijdte. Ze zijn in de lucht zelfs bestand tegen de zwaarste stormen en windvlagen. Meesters in de lucht.

Eetgewoonte

Fregatvogels leven voornamelijk van vissen en weekdieren. Vooral vliegende vissen worden vaak gegrepen. Deze snel vissoort laat zich echter niet zomaar grijpen. Dat komt door het jachtgedrag van de fregatvogel.  Ze zweven uren achter elkaar boven de oceaan op zoek naar voedsel en kunnen daarbij enkele honderden kilometers afleggen.  Vissen vlak onder het wateroppervlak zijn potentiële prooien. Zodra een prooi is gelokaliseerd, dan vouwt de fregatvogel de vleugels tegen het lichaam aan en maken een duikvlucht richting de prooi. Vlak boven het wateroppervlak spreiden ze de vleugels om zo de prooi te grijpen en direct weg te kunnen vliegen. Ze houden niet van water en kunnen opvallend genoeg niet zwemmen, vrijwel ieder contact met water is fataal. De vleugels zijn zo groot, dat ze met opstijgen in het water slaan, daardoor zullen ze zinken. Om dat te voorkomen houden ze de vleugels altijd omhoog tijdens een aanval.
Ook zijn het bekende rovers of piraten, ze stelen voedsel van andere (kleinere) zeevogels. Soorten zoals bijvoorbeeld de stern doet moeite voor voedsel, maar zijn nooit zeker van het opeten van de prooi, de fregatvogel is simpelweg sterker. Ook plunderen ze de nesten van andere zeevogels en eten ze de eieren op.

Leefomgeving

Ze leven op, boven en tussen de eilanden van de tropische oceanen. Vooral rond de eilanden zoals Hawaï, de Galapagos eilanden, Mauritius en Ascension vinden we veel kolonies.

Voortplanting

De fregatvogel broedt op afgelegen eilanden in de subtropische en tropische delen van de tropische oceanen. De meeste broedkolonies vinden we bij de mangroven op de vele eilanden. Daar kunnen ze enigszins veilig en verscholen een gezin stichten.
Als de paringstijd is aangebroken, dan zijn het de mannetjes die indruk proberen te maken op de vrouwtjes. Ze hebben daar een grote opvallende keelzak voor. Hoe feller de rode keel, hoe beter de conditie van het mannetjes en dus hoe groter de kans om te paren. Ze zetten de keel op, tikken erop met de snavel en maken fladderende bewegingen met de vleugels. De snavel gaat de lucht in en de staart maakt trillende bewegingen. Ja het mannetje is een echte casanova. Het vrouwtje is niet moeilijk en kiest een mannetje uit om mee te paren. Haar voorkeur gaat altijd uit naar het mannetje met de felste keelzak.
Na de paring wordt er per keer 1 ei gelegd. Nadat het jong is uitgekomen voeden ze samen het jong op. Ze trekken er samen op uit om voor voedsel te zorgen. Het jong blijft enige tijd bij de ouders.