Flamingo

Naam: Flamingo
Lengte: Tot 175 cm
Voedsel: Kleine kreeftachtigen, waterplanten
Leefomgeving: O.a. in Afrika en Zuid-Amerika.
Soorten: Er zijn 6 soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Familie: Flamingo (Phoenicopteridae)

Flamingo

De flamingo’s (Phoenicopteridae) vormen een familie van vogels. De familie bestaat uit zes soorten

Kenmerken

Een flamingo is een opvallende vogel. Vooral door de kleur, vaak licht roze tot rood, vallen ze erg goed op. De kleur krijgen de flamingo’s door bacteriën en betacaroteen (betacaroteen geeft ook aan bijvoorbeeld fruit en vruchten de kleur) uit het voedsel. Aan de kleur kan je enigzins afleiden of de flamingo gezond is, een grijze of grauwe flamingo is vaak minder gezond dan een roze of rood exemplaar. Ze hebben erg lange poten en ook de hals is bijzonder lang. Een flamingo kan zo’n 140 tot zelfs 175 cm lang worden. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes. De ogen zijn klein, maar vallen toch op door de lichtgele kleur. Daarnaast valt het bij flamingo’s op dat ze eigenlijk altijd op één poot te staan. Ook hier is een reden voor, de flamingo staat vrijwel altijd in het water. Daar eten ze, maar zo kunnen ze ook de lichaamstemperatuur regelen. Als ze dan met beide poten in het water staan verliezen ze te veel lichaamswarmte. De snavel is uniek in de vogelwereld. De snavel is naar beneden gekromd en voorzien van filters en werkt als een soort zeef. Flamingo’s nemen grote happen water en modder, vervolgens worden alle eetbare delen uit de modder gefilterd door de onderzijde van de snavel tegen de bovenzijde aan te drukken. Alleen eetbare dingen blijven over aan de binnenzijde van de “zeef”. De snavel heeft een kenmerkende zwarte punt. Voor extra grip hebben de flamingo’s zwemvliezen tussen de tenen, zo glijden ze niet weg als de door de modder lopen. Ze kunnen daarnaast ook goed zwemmen (ook hier komen de zwemvliezen tussen de tenen goed van pas) en vliegen.

Leefomgeving

Flamingo’s komen voor in Afrika, Zuid-Amerika, een aantal Westindische eilanden en rond de Middellandse zee. De flamingo heeft een aparte leefomgeving gekozen. Ze komen vooral voor in en rond zoutmeren. Ze zijn eigenlijk de enige dieren die daar leven. Daarnaast komen ze voor in brakke wateren, zoals lagunes.

Eetgewoonte

Het voedsel van een flamingo verschilt per soort. Over het algemeen worden kreeftachtigen, weekdieren en wormen gegeten. De jongere flamingo’s leven vaak van algen en andere plantenresten in het water. Een flamingo heeft een bijzondere snavel om te eten. Ze nemen een grote hap onder water en vervolgens persen ze het water door de snavel heen. Zo filtert de snavel al het voedsel uit het water en de modder. Zo kunnen ze zelfs de allerkleinste stukjes voedsel naar binnen gewerkt worden.

Voortplanting

Als partners elkaar gevonden hebben doen ze een paringsdans, de balts. Vervolgens klimt het mannetje bovenop de rug van het vrouwtje. Het is lastig voor het vrouwtje haar evenwicht te bewaren en het ziet er daarom vaak stuntelig uit. Er wordt een heuvel gemaakt van modder. Ze gebruiken de snavel om de modder op het nest te leggen en vervolgens stampen ze het even aan met de poten. In het midden van de heuvel leggen de vrouwtjes één ei per jaar. Beide ouders broeden op het ei en na ongeveer een maand komt er een klein (vaak nog) grijs kuikentje ter wereld. Ze blijven één tot twee weken in het nest en vervolgens worden ze in het midden van de kolonie naar een groep jongen gebracht. Een jonge flamingo krijgt voeding van de ouders. Deze zogenaamde kropmelk bestaat uit vele eiwitten en is een melkachtige voedingsstof uit de krop in de hals van de flamingo. Naast de flamingo is het ook van duiven en de pinguïn bekkend dat ze kropmelk geven. De jongen kunnen al vrij snel goed rennen en zwemmen, na ongeveer twee maanden vliegen ze voor de eerste keer. Zodra de jongen volwassen zijn, rond het vijfde of zesde levensjaar, dan zijn ze geslachtsrijp en kunnen ze een eigen gezin gaan beginnen.