Vogels

Vogels vormen een groep dieren met zo’n 10.470 verschillende soorten. Er zijn opvallende verschijningen, enorme loopvogels, maar de meeste zweven door de lucht.
Over de volgende soorten kan je meer te weten komen door op de naam te klikken.

 

Wat zijn vogels?

Vogels zijn makkelijk te onderscheiden van andere dier klassen. Ze hebben allemaal vleugels en veren. Omdat vleugels ook bij sommige andere dieren voorkomen (bijvoorbeeld bij vleermuizen), worden veren toch wel als hoofdkenmerk gezien.
Als de vogels uit het ei komen zijn ze meestal bedekt met donsveren. In de loop van de ontwikkeling van jonge tot volwassen dier komen er dekveren en pennen bij. De donsveren worden gebruikt als onderlaag, zeg maar een hemd of t-shirt. De dekveren liggen over het dons heen, en dienen zo als een trui. De combinatie van veren met lichaamsvet zorgen voor een prima isolatie. Die isolatie zorgt ervoor dat er geen warmte onnodig verloren gaat, maar zorgt er ook voor dat er geen water en regen tot het lichaam kan doordringen. De veren in de staart zijn over het algemeen het grootst en worden pennen genoemd.
Zoals we bij reptielen de term vervellen tegenkomen, zo gaan vogels in de rui. De veren moeten vervangen worden, bij veel soorten gebeurt dat eens in het jaar, in de herfst. Sommige soorten kennen twee keer in het jaar een rui, de lente en de herfst.
De poten zijn erg verschillend per soort en per leefomgeving. Zo hebben vogels die in het water leven vliezen tussen de tenen, hebben vogels die bij moerassen, sloten en meren leven vaak erg lange poten en vogels die voornamelijk in de bomen leven hebben kromme tenen om maximale grip aan een tak te hebben. Roofvogels hebben vaak gevaarlijk sterke klauwen met lange nagels om prooien te grijpen en vast te houden als ze weer opstijgen.
Bij de meeste soorten zijn het de mannetjes die indruk moeten maken op de vrouwtjes. De mannetjes zijn voorzien van vaak mooie en opvallend gekleurde veren. Ze verleiden het vrouwtjes door middel van bijvoorbeeld een baltsdans (paringsdans), ze voeren het vrouwtje of ze zingen soms wel uren achter elkaar. De vrouwtjes zijn minder opvallend, zij zijn vaak verantwoordelijk voor het uitbroeden van de eieren.
Alle vogels hebben vleugels, maar ze kunnen niet allemaal vliegen, sterker de grootste en misschien wel bekendste vogel (de struisvogel) kan niet eens vliegen. Deze loopvogels zijn in de loop der tijd de eigenschap om te kunnen vliegen kwijtgeraakt. Andere voorbeelden van loopvogels zijn: Nandoe, Kasuaris en de Kiwi.
Vogels hebben een snavel. Aan de snavel is vaak al te zien waar de vogel van leeft. De snavel is schitterend ontwikkeld, roofvogels hebben bijvoorbeeld vaak een haakvormige snavel, vogels die in en dichtbij water leven hebben vaak een lange snavel en vogels die van insecten leven hebben vaak een korte spitse snavel.
Sommige soorten kunnen geweldig zingen, ze gebruiken daarvoor een speciaal orgaan aan het einde van de luchtpijp om de geluiden te kunnen produceren, de syrinx. De syrinx is een uniek kenmerk van vogels. Er zijn twee echte redenen waarom geluiden geproduceerd worden,

  1. Ze gebruiken geluiden om het territorium te verdedigen.
  2. Ze maken geluiden om het andere geslacht te verleiden.

Dankzij krachtige borstspieren, holle botten, het verenpak en goede longen kunnen vogels het luchtruim bedwingen. De documentaire Earth Flight geen een uniek kijkje vanuit de ogen van vogels.

Kenmerken overzicht

  • Vogels zijn warmbloedige dieren
  • De meeste soorten kunnen vliegen
  • Ze lopen op twee poten
  • De poten zijn aan de omgeving aangepast
  • Ze zijn eierleggend, tevens is het ei voorzien van een harde schaal
  • Ze hebben een snavel
  • Ze hebben een syrinx om geluiden mee te produceren