Zeepaardje

Naam: Zeepaardje
Lengte: Tot zo’n 34 cm
Voedsel: Kleine schaaldieren, larven
Leefomgeving: Onder andere in de Middellandse Zee
Soorten: 35 verschillende soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Straalvinnigen (Actinopterygii)
  • Orde: Zeenaaldachtigen (Syngnathiformes)
  • Familie: Zeenaalden en Zeepaardjes (Syngnathidae)

Zeepaardje

Zeepaardjes, Hippocampus, één van de opvallendste dieren van de zee. Ze zien er niet uit als een vis, maar zijn het wel degelijk. Er zijn 35 verschillende soorten bekend.

Kenmerken

Zeepaardjes zijn makkelijk te herkennen aan de vorm. De vissen zijn zijdelings afgeplat en ze een gebolde buik. Ook de staart is opvallend en uniek onder de vissen. De staart is lang, dun en vaak voorzien van knobbels en/of stekels. Ook de rug is vaak voorzien van meerdere rijen met stekels. Zeepaardjes kunnen de staart oprollen, maar ook uitstrekken en er bijvoorbeeld zeewier mee grijpen, zo blijven ze gemakkelijk op één plek hangen in de soms ruige zee. De kop heeft vaak veel uitsteeksels en ze hebben een kenmerkende lange ronde snuit.
Zeepaardjes hebben weinig vijanden, dat komt omdat ze geen schubben, maar zowel een inwendig- als uitwendig skelet hebben. Daardoor zijn ze voor de meeste dieren te hard om te eten. Zeepaardjes zwemmen rechtop, het zijn geen snelle zwemmers want ze zwemmen met slechts één kleine rugvin. Aan beide zijden van het lichaam hebben de zeepaardjes een vin om mee te sturen. Opvallend genoeg kunnen ze ook verticaal omhoog of naar beneden zwemmen, ook dat komt bij niet veel vissen voor. Een zeepaard is de kameleon van het water. Ze kunnen de ogen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar ook zijn ze meesters in camouflage doordat ze van kleur kunnen veranderen. Ze kunnen daarnaast ook patronen overnemen van de omgeving om zo nog meer in de achtergrond te verdwijnen. Er zit veel verschil tussen de soorten onderling. Er zijn soorten die niet veel groter worden dan 2 cm, andere soorten kunnen meer dan 30 cm lang worden. Ook de kleuren kunnen erg van elkaar verschillen. De meeste soorten zijn groen-bruin van kleur, maar er zitten een paar bijzonder kleurrijke soorten bij, in het blauw, licht groen of geel.

Eetgewoonte

Zeepaardjes leven voornamelijk van kleine kreeftachtigen en kleine visjes of vissenlarven. De zeepaardjes hebben geen tanden en ook geen maag om voedsel te kunnen vermalen. Om aan voldoene voedingsstoffen te komen moeten ze vrijwel non-stop eten. Ze blijven vaak op één plek hangen als er genoeg voedsel binnen bereik is. Door middel van de snuit, zuigen ze prooidiertjes op.

Leefomgeving

Zeepaardjes komen voornamelijk voor in warmere wateren in de tropen. Langs de kust van Noordwest-Afrika, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee worden meerdere verschillende soorten aangetroffen. Zowel het kortsnuit-, als het langsnuitzeepaardje volgen warme zeestromen die in de Noordzee uitkomen. Ze leven vooral tussen zeewieren en zeegrassen in grote groepen bij elkaar, daar komen de camouflage kleuren het best tot z’n recht.

Voortplanting

Ook als het om de voortplanting gaat is een zeepaardje bijzonder. De meeste soorten zijn monogaan, ze kiezen een partner voor het leven. Voordat de paring begint is voeren ze een uitgebreide paringsdans uit. Ze veranderen tijdens deze dans vaak van kleur. Tijdens de paring houden het mannetje en vrouwtje elkaar vast met de staart. Het vrouwtje brengt haar eicellen over naar een speciale buidel voorop de buik van het mannetje. Daar bevrucht hij de eitjes en daar ontwikkelen de eitjes. De buidel is een veilige plek om de eitjes te beschermen. Als na 3 tot 5 weken de eitjes uitkomen, verlaten de jongen de buidel binnen enkele dagen en zijn direct op zichzelf aangewezen.