Roggen

Naam: Rog
Lengte: Tot 9 meter
Spanwijdte: Tot 7 meter
Gewicht: Tot 3000kg
Voedsel: Plankton, weekdieren, kreeftachtigen
Leefomgeving: Roggen komen in vrijwel alle zeeën en oceanen voor.
Status: Sommige soorten zijn bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Kraakbeenvissen (Chondrichthyes)
  • Onderklasse: Haaien en roggen (Elasmobranchii)

 

Roggen

Roggen zijn lid van de kraakbeenvissen familie. Er zijn meer dan 450 verschillende soorten roggen bekend. Ook zaagvissen behoren tot de roggen familie.

Kenmerken

Een rog is een plat, breed dier. Sommige hebben de vorm van een ruit, andere zijn meer ovaal van vorm.
Bovenop de rog, net achter de ogen, zijn 2 gaten te zien. De gaten spelen een belangrijke rol tijdens het ademhalen. Door de gaten wordt er water aangezogen. Het water wordt vervolgens uit het lichaam geperst via de kieuwspleten aan de onderzijde van het lichaam. Het is een erg goede tactiek, want in combinatie met een gevlekt camouflage patroon, is de rog vrijwel onzichtbaar op de zeebodem. Ze moeten ook wel, het zijn niet echt snelle zwemmers. De onderzijde van de rog is meestal wit tot licht roze van kleur. Bij de meeste roggen is ook de bek aan de onderkant te vinden.
De meeste soorten hebben twee rugvinnen aan de achterzijde van het lichaam.
Het skelet van een rog bestaat alleen uit kraakbeen. Kraakbeen is een stuk flexibeler dan bot, zwemmen lijkt de rog dan ook geen enkele moeite te kosten. Sommige roggen hebben een dunne, lange, staart. De staart is niet krachig genoeg om mee te zwemmen, vandaar dat roggen met de borstvinnen zwemmen. De borstvinnen zijn niet altijd even goed te zien, daardoor lijkt het alsof ze door het water heen zweven. Andere soorten, zoals bijvoorbeeld de zaagvissen, lijken op een haai en hebben een beter ontwikkelde staart. Deze soorten zwemmen wel met hun staart.

Leefomgeving

Roggen komen vrijwel overal ter wereld voor. Meestal leven ze in de ondiepe wateren van zeeën en oceanen. Sommige soorten worden tot een diepte van 3 km gesignaleerd.

Eetgewoonte

Roggen leven van veel verschillende dieren, weekdieren, kreeften, wormen en heel veel verschillende vissen, die op de bodem van de zee of oceaan, voorkomen.

Tijdens de zoektocht naar eten, vertrouwd een rog op zijn / haar neus, die goed is ontwikkeld. Enkele soorten leven van plankton. De tanden van de rog verschilt per soort. Het soort voedsel bepaald of de tanden, meer rond van vorm zijn (om schelpen e.d. beter te breken), of meer puntig van vorm (om stukken van de prooi af te schuren).

Voortplanting

Vrouwtjes en mannetjes zijn eigenlijk alleen aan hun geslachtsorganen te herkennen. De mannetjes zijn in het bezit van twee grijporganen, vrouwtjes hebben dat niet, maar hebben een langwerpige opening aan de achterzijde van de onderkant.
De voorplanting verschilt tussen de soorten roggen. Er zijn soorten die eieren leggen, andere zijn levendbarend.
De eieren van roggen zijn vierkant van vorm. De vreemde vorm heeft een functionaliteit, aan elke hoek van het ei hangt een soort draadje. Dat draadje grijpt zich vast aan wier, kleine stenen of wat dan ook. Het ei kan dan niet makkelijk door de stroming meegenomen worden of van een rots afrollen e.d.. Het aantal eieren verschilt per soort.
Bij de levendbarende roggen ontwikkeld het jong zich in de buik van de moeder.

Pijlstaartrog

Kenmerken

De pijlstaartroggen bestaan uit zo’n 80 verschillende soorten. Ze zijn te herkennen aan de stekel of meerdere stekels op de staart. Sommige soorten kunnen erg groot worden tot wel 4 meter lang, andere soorten worden niet veel groter dan 30 centimeter.

Leefomgeving

Ze komen voornamelijk voor in rustige, ondiepe, tropische wateren langs de kust van Noord- en Zuid-Amerika en in de Middellandse Zee.

Eetgewoonte

Ze leven van prooien als weekdieren en verschillende soorten kreeften maar ook dode vissen worden gegeten. De tanden zijn stomp, rond, en vrij breed, ideaal voor het openbreken van schelpen.

Voortplanting

Pijlstaartroggen zijn levendbarend, per keer komen er zijn 2 tot 9 levende jongen ter wereld. Verder is er weinig bekend over het paargedrag van de pijlstaartrog.

 

Reuzenmanta

Kenmerken

Reuzenmanta’s zijn de grootste vissen uit de roggen familie. Ze kunnen een spanwijdte van 7 meter bereiken en kunnen zelf 3000kg wegen. Ook de lengte is indrukwekkend, tot 9 meter lang. Ze hebben een donkere kleur aan de bovenzijde, meestal zwart of blauw. De onderkant is wit.

Leefomgeving

De Reuzenmanta’s komen voor in de tropische oceanen. Ze worden in zowel ondiepe wateren als op ongeveer 3000meter diepte aangetroffen.

Eetgewoonte

Ze leven van plankton en kleine visjes. Ze zwemmen door een grote groep plankton of visjes en opent de mond (die zit aan de voorkant van de rog). Het water wordt door de kieuwspleten geperst en het voedsel blijft over.

Voortplanting

Reuzenmanta’s brengen hun jongen volledig ontwikkeld ter wereld. Verder is er weinig bekend over het paargedrag.