Piranha

Naam: Piranha
Lengte: Tot 40 cm
Voedsel: Vlees, vis, fruit
Leefomgeving: Zuid-Amerika
Soorten: Er zijn zo’n 40 verschillende soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Straalvinnigen (Actinopterygii)
  • Orde: Karperzalmachtigen (Characiformes)
  • Familie: Piranha (Serrasalmidae)

Piranha

Piranha, Piranha’s (Serrasalmidae) vormen een familie van roofvissen. De piranha’s staan wereldwijd bekend als vraatzuchtige dieren en spelen zelfs de hoofdrol in inmiddels 2 films. Op dit moment zijn er ongeveer 40 verschillende soorten piranha bekend.

Kenmerken

Één van de belangrijkste kenmerken van de piranha is het gebit. De tanden zijn driehoekig van vorm, vlijmscherp en kunnen zelfs door ijzer heen bijten. Ook staan de piranha’s bekend als agressieve dieren, maar dat klopt niet helemaal. Sommige soorten kunnen zodra de rivieren in Zuid-Amerika droog komen te liggen (aan het einde van een droge periode) agressief worden. Dan wordt het voedselaanbod voor de piranha steeds kleiner en vechten ze voor elk stukje eten dat ze kunnen vinden. De meeste soorten zijn totaal niet agressief. De meeste soorten worden gemiddeld 15 tot 25 cm lang, maar er zijn ook piranha’s gevonden van wel 40 cm lang. Iedere soort kan heeft eigen kenmerken, zo zijn er soorten met een bloedrode buik of onderkaak. Andere soorten hebben geen rode, maar een gele of oranje vlek op de buik. Deze kleuren lopen over het algemeen door tot ongeveer halverwege het lichaam. Boven deze kenmerkende kleur kunnen de soorten grijs, blauwachtig, paars of zilver-kleurig zijn. Hoe ouder de piranha wordt hoe meer zilver-kleurige schubben ze krijgen en schitteren vaak als het zonlicht erop schijnt. De borst-, buik- en aarsvinnen zijn meestal vrijwel dezelfde kleur als de buik. Onder andere verschil in leefomgeving en voedsel levert een andere kleur op. De staartvin is relatief groot en erg sterk, zo kunnen piranha’s erg snel zwemmen. Ze hebben meestal rode ogen, bij enkele soorten komen zilveren ogen voor. Vooral de neus is bij piranha’s bijzonder goed ontwikkeld en ze kunnen moeiteloos bloed op lange afstanden signaleren.

Eetgewoonte

Een piranha is geen moeilijke eter. Vooral als het droge seizoen aan het einde loopt is het voedsel schaars en eten ze eigenlijk alles wat in de buurt komt. Ze zijn in die periode ook agressiever dan normaal en ze nemen dan ook genoegen met soortgenoten. Ze eten vissen, vlees (van meestal dode dieren die in het water belanden) en fruit (wat in het water valt). Over het algemeen eten ze met een gedeelte van de grote groep tegelijkertijd. Er komen wel eens berichten dat de piranha een mens of een dier in enkele seconden tot op het bot kunnen opeten, hier zijn echter geen bewijzen van, deze gevallen worden aangenomen als niet waar. Piranha’s lijken dood vlees meer te kunnen waarderen. Er zijn overigens wel aanvallen op mensen bekend, maar nooit met een fatale afloop.

Leefomgeving

Een piranha is een zoetwatervis. Ze komen voor in verschillende rivieren in Zuid-Amerika. Daar leven ze in grote groepen bij elkaar.