Picasso doktersvis

Naam: Picasso doktersvis
Lengte: Tot ongeveer 30 cm
Voedsel: Plankton, algen
Leefomgeving: Indische oceaan, Great Barrier Reef, kust van Japan
Soorten: Er zijn ongeveer 75 soorten doktersvissen
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Straalvinnigen (Actinopterygii)
  • Orde: Baarsachtigen (Perciformes)
  • Familie: Doktersvissen (Acanthuridae)
  • Geslacht: Picasso doktersvis (Paracanthurus hepatus)

Picasso doktersvis

De picasso doktersvis, Paracanthurus hepatus, of palet doktersvis, is lid van de familie doktersvissen, Acanthuridae. De familie doktersvissen telt zo’n 75 leden en kunnen zo’n 20 jaar oud worden. Ze zijn een stuk geliefder geworden na de film Finding Nemo, Dory is namelijk een picasso doktersvis.

Kenmerken

Picasso doktersvissen zijn redelijk grote koraalvissen en kunnen een lengte van zo’n 30 cm bereiken. Het zijn opvallende vissen met een ovaal lichaam, kenmerkende blauwe kleur, zwarte lijn aan het einde van de vinnen en met een fel gele driehoek op de staart. Over de zijkant van het lichaam loopt een zwart gekleurd patroon dat begint bij het oog en eindigt bij de staartvin. Bij de meeste picasso doktersvissen zit er een gat het patroon, daardoor lijkt het op een schilderspalet. Door dit patroon zijn de ontdekkers op de namen picasso en palet gekomen.

Aan beide zijde van het lichaam hebben de Picasso doktersvissen een stekel aan de staartwortel. Als ze zich bedreigd voelen, bewegen ze snel heen en weer. De stekels zijn vlijmscherp en kunnen gemakkelijk door huid heen snijden, zo kunnen ze vijanden pijnlijke en diepe wonden toebrengen. De stekels worden alleen voor bescherming en verdediging gebruikt. De ontdekker van de familie doktersvissen vond de stekel lijken op een scalpel van een dokter, vandaar doktersvis. Sommige soorten hebben naast de opvallende driehoek op de staart, ook een geel gekleurde buik of een gele driehoek in de borstvinnen. Deze soorten zijn vooral in de noordelijke en westelijke delen van de Indische oceaan te vinden. De gele buik is bij de jongen vaak afwezig en kleurt met de tijd. Sommige andere soorten hebben stippen of vlekjes op de bovenkant van de kop.

Leefomgeving

De picasso doktersvis leeft in koraalriffen. Vooral in de Indische oceaan, langs de kust van Japan, de oostkust van Afrika en het Great Barrier Reef in Australië zijn populaire gebieden waar deze soort gevonden wordt.

Eetgewoonte

De picasso doktersvissen zijn alleseters, omnivoren. Als larven leven ze meer van dierlijk materiaal zoals plankton en kleine soorten garnalen. Als volwassen dier geven ze de voorkeur aan plantaardig voedsel zoals zeewieren en algen.

Voortplanting

Er is niet veel bekend over het voortplantingsgedrag van de picasso doktersvissen. Net als veel andere vissen zijn ze eierleggend. Picasso doktersvissen zijn protogene hermafrodieten, wat wil zeggen dat ze van geslacht kunnen veranderen. Als twee exemplaren bijvoorbeeld in een aquarium worden geplaatst, dan kan de grootste en meest dominante van de twee veranderen in een mannetje. Zo kunnen ze alsnog voor nakomelingen zorgen.

In de natuur zoeken kleintjes elkaar vaak op om zo in grote scholen bij elkaar op zoek gaan naar bijvoorbeeld voedsel.