Murene

Naam: Murene
Lengte: 1 tot 2 meter
Voedsel: Vissen, schaaldieren
Leefomgeving: Tropische en sub-tropische wateren
Soorten: Zo’n 200 verschillende soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Straalvinnigen (Actinopterygii)
  • Orde: Palingachtigen (Anguilliformes)
  • Familie: Murene (Muraenidae)

Murene

De murene, Muraenidae, worden ook wel moeralen genoemd. Ze vormen een familie uit de orde palingachtigen en zijn met zo’n 200 verschillende soorten sterk vertegenwoordigd.

Kenmerken

Het lichaam van een murene kan een lengte van wel 2 meter bereiken en wordt meestal diep in een scheur in rotsen verstopt. Ze hebben geen schubben, maar scheiden zelf een slijmlaag uit om de huid te beschermen. Bij sommige soorten kan die slijmlaag giftig zijn, daarnaast zijn veel soorten over het gehele lichaam voorzien van vlekken of stippen en zelfs tot in de bek loopt patroon door. Het gekleurde patroon en de leefomgeving maken de murene een meester in camouflage.
De murene is gewapend met grote en scherpe tanden, ideaal om grote prooien te kunnen verscheuren. De bek steekt uit en kan razendsnel toeslaan, daarnaast heeft een murene een tweede paar kaken die ze naar voren bewegen.

Dit tweede paar wordt gebruikt om de prooi naar binnen te werken. De meeste soorten hebben geen borst- en/ of buikvinnen meer. Over de gehele rug loopt één lange rugvin. De rugvin loopt over in de staart- en de aarsvin. Daardoor lijken ze veel op verwante soorten als de paling, maar hebben ze ook veel weg van een slang. De ogen van een murene zijn slecht ontwikkeld en kunnen prooien nog wel eens verwarren met iets anders en het verkeerde aanvallen. De neus is daarentegen wel erg goed ontwikkeld, daardoor wordt er volledig op de neus vertrouwd tijdens de zoektocht naar voedsel. Een murene heeft kleine ronde kieuwen aan beide zijden van het lichaam. De kieuwen zijn vrij ver achter de bel gelegen en daardoor maken ze soms wat vreemde en gapende bewegingen.

Leefomgeving

Een murene leeft over het algemeen in tropische en subtropische wateren en leven daar tot zo’n 200 meter diepte. Er zijn soorten die zich hebben gespecialiseerd in koudere wateren, deze soorten leven vaak enkele honderden meters diep. Ook komen er soorten in brak water en soorten  zoals de Gymnothorax polyuranodon die voornamelijk in zoet water voorkomen.
Alle soorten hebben met elkaar gemeen dat ze de meeste tijd door brengen in holtes of rotsspleten. Ze verstoppen zich voor de vele roofdieren. Leuk detail is dat ze achteruit kunnen zwemmen om zich zo nog dieper in een schuilplaats te wringen.

Eetgewoonte

Murene vallen meestal aan vanuit een hinderlaag. Vanuit een schuilplaats vallen ze razendsnel aan. Over het algemeen wordt er in de schemering of ‘s nachts gejaagd of van schuilplaats verandert. Het zijn roofdieren maar staan zelf ook op de menukaart, onder andere bij soortgenoten. Vooral vissen en verschillende soorten schaal- en weekdieren worden gegeten door de murene. Grote prooien worden in stukken gescheurd waarna een tweede zet met kaken de stukken de bek intrekken. Krachtige spieren in zowel de boven- als onderkaak schieten de achterste set kaken van achterin de bek, naar voren als een soort katapult. Zodra de kaken weer naar achteren worden getrokken, nemen ze een stuk prooi mee naar binnen.