Clownfish

Naam: Clownfish
Lengte: Vrouwtjes gemiddeld 11 cm, Mannetjes gemiddeld 8 cm
Voedsel: Krill, verschillende parasieten,
Leefomgeving: Koraalriffen
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
  • Orde: Perciformes (baarsachtigen)
  • Familie: Pomacentridae (Rifbaarzen of Koraaljuffertjes)
  • Geslacht: Driebands Anemoonvis / Clownfish Amphiprion

Clownfish

De Drieband Anemoonvis (Clownfish zoals de meeste deze visjes noemen of Amphiprion ocellaris zoals ze wetenschappelijk bekend staan) is een tropische zoutwatervis. Dit visje kreeg veel bekendheid door de film Finding Nemo

Kenmerken

De lengte van de mannelijke Drieband Anemoonvis bereikt een lengte van 8 centimeter en moet z’n meerdere erkennen in het vrouwtjes die gemiddeld 11 centimeter lang zijn.
De Drieband Anemoonvis is over het algemeen geel, oranje, rood of zwart van kleur. Ze hebben witte strepen of vlekken over het lichaam.

Leefomgeving

De Drieband Anemoonvis komt voor in de Indische Oceaan, Rode Zee en in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Ze leven in de koraalriffen net boven de zandgrond van 1 tot op maximaal 18 meter diepte. Daar leven in een symbiotische relatie met zeeanemonen (Symbiotisch = het samenleven van twee levensvormen). De samenwerking komt alleen voor tussen de Drieband Anemoonvis en de Anemonen: Ritteri Anemoon (Heteractis magnifica), Stichodactyla gigantea en Tapijtanemoon (Stichodactyla mertensii). De Drieband Anemoonvis heeft een eigen afweermethode tegen de stekende tentakels van de Anemoon. Door middel van slijm beschermd de Drieband Anemoonvis zichzelf. Het slijm wordt door de Anemoon herkend als veilig en steekt dus niet. De meeste vissen krijgen een verlammende schok van de Anemoon, maar voor de Drieband Anemoonvis is het juist bescherming en zelfs een woonplaats. Zonder de Anemonen zijn de Drieband Anemoonvissen makkelijke prooien voor roofvissen. De Drieband Anemoonvis beschermd de Anemoon tegen zijn natuurlijke vijanden. Vissen als Koraalvlinders worden verjaagd als ze te dichtbij komen.

Eetgewoonte

De Drieband Anemoonvis voedt zich met parasieten die de anemoon bedreigen. Ook voedselresten die de Anemoon achterlaat en kleine Kreeftjes staan op het menu.

Voortplanting

De Drieband Anemoonvissen leven in kleine groepjes in een Anemoon. Het groepje wordt geleid door één vrouwtje en meerdere mannetjes. Het grootste mannetjes mag paren met het vrouwtje. Zodra de Drieband Anemoonvis ter wereld komt, is het een mannetje. Altijd. Zodra het vrouwtje overlijdt, dan verandert het dominante ,mannetje van geslacht en wordt het dominante vrouwtje.

Opvallend

Als een Drieband Anemoonvis ziek is, verlaat hij de Anemoon. Als ze ziek zijn, hebben ze niet energie om de juiste slijmlaag aan te maken en zodoende worden ze niet meer door de Anemoon herkend. Sterker nog, ze lopen zelfs kans opgegeten te worden door de Anemoon.