Barracuda

Naam: Barracuda
Lengte: Tot 3 meter
Gewicht: Tot 50 kilo
Voedsel: Vissen
Snelheid: Zo’n 58 km per uur
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Straalvinnigen (Actinopterygii)
  • Orde: Baarsachtigen (Perciformes)
  • Familie: Barracuda’s (Sphyraenidae)
  • Geslacht: Sphyraena

Barracuda

Een barracuda, zeesnoek of de wetenschappelijke Sphyraena barracuda, is een baarschtige vis. Deze roofvissen zijn ingericht op de jacht, de kleur, de bouw, kortom een toproofdier. Het gebit geeft de barracuda een eng uiterlijk, maar mensen zijn zelden (tot nooit) slachtoffer geworden.

Kenmerken

Een barracuda is een goede jager en het lijf is ingericht op de jacht. Aan de bovenkant is de barracuda bruin van kleur. De onderkant van het lichaam is zilver tot wit van kleur. Zo lijkt het van de onderkant alsof er een schittering in het water is, maar blijkt het (vaak te laat) een barracuda te zijn. Vanaf de bovenkant is de barracuda moeilijk te onderscheiden van de zeebodem. Een barracuda heeft een slank lichaam, ze zijn gestroomlijnd met een vrij platte kop. De bouw is ideaal om snel en moeiteloos door het water te kunnen “glijden”. De onderkaak steekt uit en daardoor zijn de scherpe dolkachtige tanden goed zichtbaar. De rug is voorzien van twee rugvinnen midden op de rug. Aan de buikzijde bevinden zich twee vinnen net achter de kop (aan de linker en rechterkant van het lijf) en aan het einde van de buik bevind zich een derde grote vin. Ook zijn de kieuwen (of er net achter) voorzien van een vin. Het gehele lichaam wordt bedekt met relatief kleine schubben. Sommige soorten hebben aan de zijkanten zwarte strepen of stippen. Een barracuda heeft een bijzondere zwemblaas. Ze kunnen de zwemblaas vol met een soort gas laten lopen of snel te kunnen zinken in het water. Laten ze het gas uit de blaas ontsnappen, wordt de barracuda lichter en gaat de barracuda omhoog. Deze zwemblaas is zeer energie zuinig en de barracuda verspilt op die manier geen energie om te zwemmen. Als er een prooi gesignaleerd wordt, kan de barracuda gelijk op jacht.

Leefomgeving

Barracuda’s leven in tropische en subtropische wateren, maar ook in de 3 grotere oceanen, de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Ze hebben een voorkeur voor “warm” water. Van de verschillende soorten komen sommige kleinere soorten voor in de Middelandse Zee. Vooral de ondiepe wateren met koraalriffen zijn favoriete jachtgebieden voor een barracuda. Ze jagen van vlak onder het wateroppervlak. Enkele soorten zwemmen tot maximaal 100 meter diepte om te jagen. Sommige barracuda’s leven alleen, solitair, andere leven in groepen. Zo’n groep kan honderden barracuda’s bevatten, maar ze vallen zelden samen een grotere prooi aan.

Eetgewoonte

Een barracuda is een roofvis een goede jager. De goede ogen zijn belangrijk tijdens de jacht. Het zijn geen kieskeurige jagers, tonijn, makreel en haring zijn voorbeelden van favoriete prooien. Over het algemeen wordt er gejaagd op vissen die in scholen bij elkaar leven. Op die manier kunnen ze tijdens elke aanval wel een prooi grijpen. De barracuda heeft twee rijen met tanden. De buitenste rij bestaat uit kleine scherpe tanden, de tanden van de binnenste rij zijn een stuk langer. Grotere vissen worden door de tanden in stukken gescheurd, voor kleinere vissen doet een barracuda minder moeite, die worden in het geheel ingeslikt. Barracuda’s blijven over het algemeen vrijwel stil hangen boven een koraalrif. Met hun ogen houden ze een groot deel van het rif in de gaten, opvallende kleuren en bewegingen worden extra in de gaten gehouden.Als ze een school met vissen hebben gevonden, zullen ze dicht in de buurt blijven. Ze eten en vervolgens volgen ze de school net zo lang totdat ze weer honger hebben, dan slaan ze weer toe. Het lijkt een beetje op de manier zoals kuddes schapen bij elkaar gehouden worden door de honden van boeren. Ze kiezen een slachtoffer en jagen de prooi op totdat ze de prooi te pakken hebben.

Voortplanting

Over de voortplanting van de barracuda is niet veel bekend. Wel is bekend dat als de eitjes eenmaal zijn gelegd, zowel vader als moeder niet veel aandacht meer voor de kleintjes hebben. Zodra de jongen uit het ei komen, worden het nog larven genoemd. De jongen vinden zelf een schuilplaats en ook voor voedsel zijn volledig op zichzelf aangewezen. Zodra de jongen wat gegroeid zijn, als ze ongeveer vijf cm zijn, trekken de jonge barracudas naar meer open water. Zodra ze de leeftijd van 1,5 a 2 jaar bereiken trekken ze naar nog meer open water en riffen om daar het volwassen leven door te brengen.