Zweepstaartschorpioen

Naam: Zweepstaartschorpioen
Lengte: Tot 9 cm
Leefomgeving: Overal ter wereld, met uitzonderingvan de polen
Soorten: Er zijn zo’n 140soorten
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)
  • Klasse: Spinachtigen (Arachnida)
  • Orde: Zweepstaartschorpioen (Thelyphonida)

Zweepstaartschorpioen

Zweepstaartschorpioenen, Thelyphonida, vormen een opvallende orde van spinachtigen. Er zijn 104 verschillende soorten. De soorten verschillen vooral in kleur, lengte en leefomgeving.

Kenmerken

De zweepstaartschorpioenen lijken veel op schorpioenen, maar zijn het niet. Ze hebben een duidelijk verschil. Zweepstaartschorpioenen dragen een veel dunnere zweepachtige staart zonder gifstekel. Aan deze kenmerkende staart hebben de zweepstaartschorpioenen hun naam te danken.
Ze hebben 8 ogen, 2 ogen voorop de kop en aan beide zijden van de kop nog 3 ogen extra. Het lichaam is goed beschermd door stevige schilden, een prima verdediging. Een zweepstaartschorpioen beweegt zich voort met 3 paar poten. Daarnaast hebben ze 1 paar poten dat gebruikt wordt als antennes en als laatste hebben ze een paar grote scharen voor verdediging en het vasthouden van een prooi. De meeste soorten bereiken een totale lengte van zo’n 3 tot 3,5 cm, maar er zijn ook soorten die 9 cm lang worden. De zweepstaartschorpioen is niet giftig, maar kan zichzelf wel prima verdedigen. Ze gebruiken een klier aan het uiteinde van het lichaam om verschillende zuren naar de vijand te spuiten. Het zuur geeft een azijn-achtige geur af, daar hebben ze de Engels naam Vinegaroon aan te danken.

Leefomgeving

De zweepstaartschorpioen komt over de hele wereld verspreid voor. Vooral Zuid-Amerika en Azië vormen de leefomgeving van veel verschillende soorten. Enkele soorten komen voor in Afrika, Noord-Amerika en Rusland. Ze mijden de extreme kou van de Noord- of Zuidpool.
Het zijn nacht actieve dieren en zoeken overdag beschutting. Beschutting vinden ze over het algemeen tussen of onder stenen, rottend hout en gevallen bladeren.

Eetgewoonte

Zweepstaartschorpioenen zijn roofdieren. Het menu bestaat uit verschillende insecten, slakken en wormen. Eigenlijk alles wat in de bek past wordt gevangen. Ze zijn ‘s nachts actief en jagen op prooien. Dankzij de gevoelige antennes vinden ze moeiteloos prooien. Dankzij zuur spuitende klier kunnen ze voedsel makkelijker naar binnen werken.

Voortplanting

Over de paring is niet veel bekend. Na de paring beschermen de vrouwtjes de eitjes met hun eigen leven. Onder het platte achterlijf hangen ze tot wel 35 eitjes in een slijmvlies. Ze verplaatst de eitjes naar een hol waar de eitjes verder ontwikkelen. Het vrouwtjes eet niet na de bevalling en offert zichzelf op. De kleintjes moeten vanaf dat moment voor zichzelf zorgen en doen er zo’n 3 jaar over om volwassen te worden.