Naam: Hooiwagen
Lengte: Lichaam tot 0,7 cm,poten tot 6 cm
Voedsel: Alleseters
Leefomgeving: Overal ter wereld, met uitzonderingvan de polen
Soorten:  Ongeveer 6000 verschillende soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)
  • Klasse: Spinachtigen (Arachnida)
  • Orde: Hooiwagens (Opiliones)

Hooiwagen

Hooiwagens (Opiliones) vormen een eigen familie der spinachtigen. Er zijn meer dan 6000 verschillende soorten bekend.

Kenmerken

Hooiwagens zijn goed te herkennen aan het kleine lichaam (tot ongeveer een halve cm) en daaraan de acht bijzonder lange en dunne poten. Vooral het tweede paar is lang, tot wel 6 cm lang, ze kunnen met deze poten geuren waarnemen. Een hooiwagen kan één of meerdere poten laten vallen als ze in gevaar zijn, dit verschijnsel wordt autotomie genoemd. Door een poot af te staan proberen ze een vijand af te leiden en te ontsnappen. De poot kan enkele seconden tot een uur blijven spartelen. Het lichaam bestaat uit één geheel, dit in tegenstelling tot andere spinachtige als een spin of een schorpioen. Het lichaam is aan de bovenkant vaak voorzien van een donkere camouflerende kleur, de onderzijde is licht, crème van kleur. Hooiwagens hebben twee ogen die opvallen doordat ze wat uitpuilen. Naast de acht poten heeft een hooiwagen twee, poot-achtige uitsteeksels of palpen. De palpen werken als een soort smaak- en geurorgaan en zijn daardoor erg belangrijk.
Hooiwagens kunnen geen web spinnen zoals echte spinnen dat kunnen en ook hebben ze geen gifklieren. Om met elkaar te communiceren scheiden ze vocht af uit speciale geurklieren. Als ze in gevaar zijn, kunnen ze door deze geurklieren ook een wit vocht afscheiden met een nare geur.

Leefomgeving

De hooiwagen komt vrijwel wereldwijd voor. Er zijn soorten die zich hebben aangepast aan warme gebieden als de tropen. Er leven ook veel soorten in een koelere omgeving, zo komen er ongeveer 31 soorten voor in Nederland. Alleen in de extreme gebieden zoals de polen en de woestijnen worden vermeden. Overdag zie je ze bijna niet. Ze kunnen zich makkelijk tussen de planten, onder stenen of plat tegen de muur verstoppen. ‘S nachts worden ze een stuk actiever en gaan ze op jacht naar voedsel.

Eetgewoonte

Een hooiwagen is omnivoor, wat wil zeggen dat ze alles eten. Ze eten doden planten of dieren, maar ook levende planten en dieren worden gegeten. Insecten zijn erg geliefde prooien en zelfs andere hooiwagens moeten altijd op hun hoede zijn. Er zijn een aantal soorten die alleen van insecten leven, over het algemeen zijn dat soorten die alleen om de grond voorkomen. Een levende prooi wordt gevangen door achter de prooi aan te rennen. Zodra de prooi gegrepen is, overspoelt de hooiwagen zijn/haar prooi met verteringssappen. Hierdoor kan de hooiwagen de prooi vloeibaar naar binnen werken.

Voortplanting

Een hooiwagen is vrij saai als het om voortplanten gaat, de balts is niet erg ontwikkeld en het mannetje gaat vrijwel direct tot actie over. Ze brengen hun sperma bij het vrouwtje naar binnen. Het mannetje zal na de paring vluchten, want het vrouwtje grijpt met regelmaat een partner en eet hem op. Dit laatste hapje bestaat uit goede voedingsstoffen voor haar nageslacht. Vervolgens gebruikt zei haar legboor om de eitjes in bijvoorbeeld de aarde of rottend hout te leggen. Nadat ze haar eitjes heeft gelegd, vertrekt ze en keert niet meer terug. Na ongeveer 3 weken kunnen de eitjes uitkomen. Voordat de eitjes uitkomen moeten er wel ideale omstandigheden zijn zoals de juiste temperatuur, daardoor kan het gebeuren dat de eitjes pas na een half jaar uitkomen. De jongen lijken al direct op volwassen exemplaren, maar dan kleiner en ook de poten zijn in verhouding nog een stuk kleiner. Een van de grootste gevaren voor de kleintjes zijn volwassen hooiwagens.