Spinachtigen

De klasse spinachtigen, of Arachnida, zijn geleedpotigen net als insecten. De meeste mensen vinden spinachtigen enge en vieze beesten, maar ze zijn juist heel erg handig, ze houden veel insecten uit onze buurt. Er zijn op dit moment een meer dan 90.000 soorten beschreven.
Over de volgende soorten kan je meer te weten komen door op de naam te klikken.

 

Kenmerkenspinachtigen

Spinachtigen zijn erg verschillend van lengte. Er zijn soorten in de mijten en teken familie die niet groter dan één millimeter worden. De schorpioen vertegenwoordigd de grootste soort in de klasse. Het zijn bij de meeste soorten de vrouwtjes die groter zijn dan de mannetjes. Over het algemeen is het lichaam in twee delen, het kopborststuk en het achterlijf, verdeelt. Het borststuk draagt vier paar poten. De poten van sommige soorten zijn vele malen langer dan het lichaam zelf, een bekend voorbeeld is de hooiwagen. De meeste soorten leven van veel verschillende soorten insecten. Spinachtigen hebben zich ieder op een eigen manier ontwikkeld om prooien te vangen. Zo maken veel spinnen een web, hebben schorpioenen krachtige scharen en een gifstekel. Opvallende spinachtigen zijn de: zweepstaartschorpioenen en de bastaardschorpioenen, ondanks de naam zijn beide soorten geen schorpioenen. Beide soorten hebben wel scharen, maar missen de gifstekel, waardoor het eigen families vormen. Naast de schorpioen zijn er nog meer soorten die giftig tot bijzonder giftig zijn. De Phoneutria, of zogenaamde bananenspin is de giftigste soort van de spinnen en de vijfstreepschorpioen, Leiurus quinquestriatus, is de giftigste der schorpioenen.
Spinachtigen komen wereldwijd voor, alleen niet in de zeeën en oceanen. Ook op de polen zal je niet snel een spinachtige tegenkomen.