Pissebed

Naam: Pissebed
Leefomgeving: Overal ter wereld, met uitzondering van de polen en woestijnen.
Soorten: Ongeveer 10.000
Status: Veilig
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)
 • Onderstam: Kreeftachtigen (Crustacea)
 • Klasse: Malacostraca
 • Orde: Isopoda

Pissebed

Pissebedden (Isopoda), zijn schaaldieren en leven zowel op het land als in het water. Er zijn zo’n 10.000 verschillende soorten, onderverdeeld in ongeveer 120 families. Bij ons in Nederland komen er al 36 verschillende soorten land pissebedden voor.

Kenmerken

Landpissebedden leven niet meer in zee, maar hebben wel hun kieuwen behouden. De kieuwen zijn aangepast aan het leven op het land. Ze lijken meer op poten en bevinden zich op aan het achterlijf. De lengte verschilt per soort en is meestal tussen de 0,5 en 2 centimeter. De op het land levende pissebedden zijn bruin, wit, grijs of blauwachtige kleur.
Bij zeepissebedden komen fellere kleuren als rood en groen voor, of ze zijn wit.
Het lichaam bestaat uit de kop, het borststuk en het achterlijf. Aan het borststuk vinden we de poten, 7 paar. Bij zeepissebedden vinden we aan de onderzijde ook de pleopoden (ademhalingsorgaan).
Bij de landpissebedden vinden we de ademhalingsorganen aan de achterkant van het lichaam. Ook vinden we aan de achterkant de uropoden of borstelpoten. Deze twee uitsteeksels hebben een tastfunctie en helpen de pissebed om de omgeving te identificeren. Zodra een pissebed is uitgedroogd laat het twee uropoden zakken in het water. De uropoden zuigen het water op. Een teveel aan water wordt afgegeven aan een droge bodem door de uropoden tegen de grond te drukken.
Het lichaam is langwerpig ovaal van vorm. De ogen bestaan uit een groepje oogbollen, een zogenaamd samengesteld oog, desondanks zijn de ogen niet erg goed ontwikkeld. Aan de buitenkant, over het gehele lichaam is de pissebed beschermd door harde rugplaten. De platen overlappen elkaar een deel voor maximale bescherming. Bij gevaar rolt een pissebed zich op om de antennes en ogen te beschermen, het harde schild komt zo maximaal tot z’n recht. Pissebedden vervellen regelmatig. Ze vervellen om te groeien of om een broedzak te vormen (alleen bij vrouwtjes). Ten opzichte van andere dieren vervellen ze niet in één, maar in twee keer. Eerst laat het achterste gedeelte van de rugplaten los, vervolgens (vaak enkele dagen later) laat het voorste gedeelte los. Tijdens het vervellen is het nieuwe onderliggende pantser nog erg zacht en maakt het de pissebed erg kwetsbaar. De belangrijkste reden voor het vervellen in twee etappes is uitdrogen. Het nieuwe, zachte pantser, verdampt meer water dan het “volgroeide” pantser, om niet in de problemen te komen wordt het pantser in twee keer vervangen.
Een pissebed heeft 7 paar pootjes, dus aan elk thoraxsegment een paar pootjes.

Eetgewoonte

Het menu bestaat uit verschillende plantaardige materialen. Landpissebedden leven van rottende bladeren, boomstronken en ander rottend hout. De zeepissebedden eten voornamelijk zeewieren en zeegrassen.

Leefomgeving

Landpissebedden, leven over vrijwel de gehele wereld, met uitzondering van de polen, te koud, en woestijnen, daar is het te warm en drogen de pissebedden uit. Belangrijke kenmerken van de leefomgeving zijn:

 1. Vochtige leefomgeving
 2. Voldoende schuilplaatsen (stenen, omgevallen bomen, e.d.)
 3. Voldoende voedsel

Veel soorten komen voor in bosrijke gebieden en graslanden.

 

Waterpissebedden
De in het water- of zee leven dieren komen in vrijwel alle wateren ter wereld voor.

Voortplanting

Het voortplantingsseizoen van de pissebedden loopt gedurende de lente. Een vrouwtje vervelt eerst zodat ze haar broedzak kan vormen. Ze bewaard haar eitjes, tientallen eitjes per keer in haar broedzak. Zodra de kleintjes uit het eitje komen, zijn ze nog niet volledig ontwikkeld, ze hebben 6 in plaats van 7 borstsegmenten en ook 6 in plaats van 7 paar poten. Nadat er een aantal keer is vervelt lijkt het jong helemaal op een volwassen pissebed.


Opvallende details:

 • De pissebed hoeft ondanks de naam nooit te plassen.
 • Ze hebben een ammoniak- en waterdoorlatend pantser, daardoor zweten ze de hele dag door.
 • Pissebedden kruipen vaak dicht tegen elkaar aan. Zo verdampen ze minder water per “persoon” en drogen ze minder snel uit.