Vliegende slang

Naam: Vliegende slang
Lengte: Tot zo’n 130 cm
Gewicht: Zo’n 35 kg
Voedsel: Vlees
Leefomgeving: Azië
Ondersoorten: Er zijn 5 ondersoorten
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Chordadieren (Chordata)
 • Klasse: Reptielen (Reptilia)
 • Orde: Schubreptielen (Squamata)
 • Onderorde: Slangen (Serpentes)
 • Familie: Gladde slangen (Colubridae)
 • Geslacht: Vliegende slang (Chrysopelea ornata)

Vliegende slang

De vliegende slang (Chrysopelea ornata) is een slang uit de familie Colubridae (gladde slangen). Deze unieke slangen hebben zich opvallend aangepast om te overleven, ze kunnen door de lucht zweven.
Er zijn 5 soorten vliegende slangen, allemaal in dezelfde familie

 1. Vliegende slang, dit is de grootste soorten van de familie. Door hun lengte kan deze soort minder goed zweven dan de andere
 2. Paradijsslang, een kleurrijke soort. Het lichaam is zwart, met groene schubben, daarnaast hebben veel schubben oranje, rode en gele tinten. Deze soort is als waarschijnlijk het beste in staat om te zweven.
 3. Chrysopelea pelias (nog geen Nederlandse naam), dit is de kleinste soort. Ze zijn zwart of donkergrijs van kleur. Het gehele lichaam is bezaaid met dikke, grote rode en dunne en kleine gele schubben. Ook lopen er zalmkleurige schubben in een lijn patroon over het lichaam.
 4. Chrysopelea rhodopleuron, van deze soort is maar heel weinig bekend en is er nog geen Nederlandse naam. Wel is duidelijk dat ze alleen op de Indonesische eilanden Ambon en Sulawesi voorkomen.
 5. Chrysopelea taprobanica, ook voor deze soort is er geen Nederlandse naam. We is duidelijk dat deze soort alleen op Sri Lanka voorkomt.

Kenmerken

Het zijn slanke slangen met een smalle kop. Vooral bij de staart is het mannetje over het algemeen dikker dan het vrouwtje. De kop is voorzien van opvallend grote ogen. De huid is groen van kleur, sommige schubben zijn voorzien van zwarte punten. Die schubben hebben een camouflerende werking. Vliegende slangen kunnen een lengte van 130 cm bereiken. Het opvallendste kenmerk van vliegende slangen is de unieke manier van verplaatsen van boom tot boom. Ze kunnen zweefvluchten maken. Ze zetten zich af van één boom en spreiden dan de ribben zo breed en hol mogelijk om naar een andere boom te zweven. Door een zwem-achtige beweging komt de slang vooruit en ze kunnen door de staart rond te zwaaien bijsturen. Zo verplaatsen ze zichzelf van boom naar boom en kunnen ze op zoek naar nieuwe prooien in een andere boom. Deze manier van voortbewegen is uniek in de slangen wereld. Ook wordt zo’n sprong gevolgd door een zweefvlucht gebruikt om aan vijanden te ontsnappen. Mocht de vliegende slang geen tijd meer hebben om te springen, dan volgt er een aanval van de (bange) slang.

Leefomgeving

De vliegende slang leeft in Zuid- en Zuidoost-Azië. Ze leven daar in de bomen van de tropische regenwouden. De vliegende slang kan van boom naar boom zweven door de lucht en daardoor komen ze niet vaak op de bodem van het regenwoud. Ze zijn overdag actief, ‘s avonds en ‘s nachts liggen ze doodstil op een tak, maar blijven ze altijd alert.

Eetgewoonte

De menukaart is uitgebreid en bestaat onder andere uit kleine zoogdieren, vogels, amfibieën en hagedissen. Het zijn echte jagers, actieve jagers en vrijwel alle dieren die in de buurt komt en in de bek past van de vliegende slang zijn een potentiële prooi. Het zijn giftige slangen en gebruiken hun giftanden om hun prooi te overmeesteren. De giftanden staan achter in de bek voor optimaal resultaat tijdens een aanval. Het ingespoten gif werkt verdovend. Eet beet van een vliegende slang is voor een mens niet bijzonder gevaarlijk.

Voortplanting

Na de paring zet het vrouwtje 6 tot 14 eieren af in de aarde of bijvoorbeeld in een rottende boom. Jongen hebben een lengte van zo’n 15 tot 20 cm.