Thorny devil

Naam: Thorny devil, Bergduivel
Lengte: Tot 18 cm
Gewicht: Tot 46 gram
Voedsel: Mieren
Leefomgeving: Australië
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Reptielen (Reptilia)
  • Orde: Schubreptielen (Squamata)
  • Onderorde: Hagedissen (Lacertilia)
  • Familie: Agamen (Agamidae)

 

Thorny Devil

De thorny devil heeft meerdere namen gekregen, Moloch horridus is de wetenschappelijke naam. Buiten thorny devil worden bergduivel of moloch gebruikt voor deze aparte wezentjes.

Kenmerken

Aan de buitenkant is de thorny devil uniek, de verdedigingstactieken zijn goed ontwikkeld. Het zijn kleine hagedissen en kunnen ongeveer 18 cm lang worden. De huid is voorzien van schubben wat ervoor zorgt dat thorny devil beschermd tegen uitdrogen. Tevens is de huid zandkleurig en voorzien van donkere vlekken, een ideale camouflage in de woestijn, of tussen dode bladeren. Er zijn donkere exemplaren bekend die meer rood of geel van kleur zijn, de dieren leven meer in de “rode” woestijn en vallen door de kleur nog minder op. De kleur verandert van een donkere kleur in de ochtend tot een lichtere kleur in de avond. Dat komt doordat de zon de thorny devil opwarmt en onder invloed van warmte verandert de kleur. Verder is de huid vrij dik en voorzien van kromme scherpe stekels.

De stekels lopen over het gehele lichaam zowel aan de boven als aan de onderzijde. Tussen de stekels door lopen dunne kanaaltjes, de kanaaltjes zorgen voor het transport van vocht.

Een thorny devil drinkt niet echt, het lichaam neemt vocht op uit de omgeving, bijvoorbeeld via dauwdruppels of als ze in een plas water staan en transporteren dat vocht naar de bek toe.

Een thorny devil heeft een kleine kop, met twee grote stekels net boven de kleine ogen. De ogen vallen op omdat schubben van de oogleden lichter van kleur zijn dan de schubben op het lichaam. In de bek vinden we meerdere kleine tanden en kiezen. De kiezen zijn erg goed afgestemt op het voedsel, mieren. In de nek hebben de thorny devils een grote bult zitten. De bult is voorzien van grote stekels en wordt gebruikt om zichzelf te verdedigen. In gevaar drukt de thorny devil de kop tussen de voorpoten, waardoor de twee grote stekels de plek van de kop innemen, de bult wordt nuchale bult genoemd. Het vrouwtje is meestal langer en zwaarder dan het mannetje. De poten zijn klein en zelfs als de thorny devil volledig is opgewarmd, bewegen ze zich langzaam voort. Rennen of springen zijn geen optie en zijn ze voor de verdediging dus volledig afhankelijk van hun pantser. De poten zijn erg stijf gebouwd, maar voorzien van scherpe nagels aan het einde van de poten wat de poten uitermate geschikt maakt om te graven. Als het dier in gevaar komt, kunnen ze een gat graven om te schuilen. Tijdens het lopen lijkt de thorny devil meer op een robot, dan op een dier. Ze hebben wel een staart, voorzien van stekels, maar heeft geen echt doel.

Leefomgeving

De thorny devils komen alleen voor in Australië. Ze leven in de woestijnen en halfwoestijnen in het oosten of midden van het continent. De leefomgeving is voorzien van veel struiken en rotsen, om daar een hol onder te kunnen graven, maar misschien nog wel belangrijker, er moet een mierennest in de buurt zijn. Ook veel dode bladeren en graspollen zijn ideaal voor de thorny devil en je zal in de directe leefomgeving vrijwel altijd al deze punten aantreffen. Bergduivels kunnen tot zo’n 50 graden celcius verdragen, maar toch trekken ze zich op het heetst van de dag terug in het hol. De maanden januari en februari zijn hete maanden en de thorny devils zal het hol alleen verlaten om te eten en om de behoefte te doen. In de winter maanden wordt het te koud en zijn de bergduivels niet actief, toch houden ze geen echte winterslaap.

Eetgewoonte

De thorny devil leeft van mieren, soms worden er ook wel bij toeval andere insecten of kleine takjes gegeten. Ze worden formicivoor genoemd, mierenetend. Bergduivels bekijken het slim, ze vallen niet zomaar een nest aan, maar sporen een looproute op. Mieren volgen hetzelfde spoor en de bergduivel loopt langs de looptroute om met de tong mieren te vangen. De tong kan behoorlijk ver uitrekken en is razendsnel. Een mier is klein en levert weinig belangrijke voedingsstoffen, dus worden er per maaltijd veel mieren gegeten, een stuk of 1000.

Voortplanting

Oktober en november zijn drukke maanden voor de bergduivels. Het is paartijd en de bergduivels moeten grotere afstanden afleggen op zoek naar een partner. Als meerdere mannetjes in de buurt van hetzelfde vrouwtje komen, accepteren ze elkaar. Mannetjes klimmen op de vrouwtjes om te zien of ze paringsbereid is. Als dat niet zo is, zal het vrouwtje omrollen om het mannetje af te schudden. Het vrouwtje legt de eieren in een aparte kamer in haar hol. De eieren zijn redelijk groot, zo’n 2,5cm bij 1cm, er worden 3 tot 10 per keer gelegd en er is maar eens per jaar een legsel. Na zo’n 118 dagen komen de eieren uit en komen de 6,5cm lange devils ter wereld. Ze zijn gelijk in het bezit van het pantser met stekels en de juiste kleur. Na zo’n 3 jaar zijn de thorny devils geslachtsrijp en kunnen een eigen gezin beginnen.