Krokodil

Naam: Krokodil
Voedsel: Vlees en vis
Leefomgeving: Afrika, Azië, Australië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika
Onderklassen:
  1. Krokodil
  2. Alligator
  3. Kaaiman
  4. Gaviaal
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Reptielen (Reptilia)
  • Orde: Krokodilachtigen (Crocodilia)

 

Krokodillen

De krokodillen zijn een familie uit de reptielen klasse. De klasse bestaat uit alligators, kaaimannen, krokodillen en gavialen. Krokodillen zijn meesters in het overleven, de eerste familie leden van de krokodillen verschenen zo’n 200 miljoen jaar geleden voor het eerst op onze aarde en ze hebben samen met dinosauriërs geleefd. Vandaag der dag leven er nog 25 verschillende soorten krokodillen. Krokodillen zijn toproofdieren en eenmaal volwassen hebben ze geen natuurlijke vijanden.

Kenmerken

Krokodillen kunnen heel goed in het water leven. Het hele lijf is daar op gebouwd en aangepast. Zo kunnen ze een paar uur onder water blijven zonder adem te halen. Dan daalt de hartslag tot 3 slagen per minuut. Ze kunnen zelfs met hun bek open onder water blijven. Dit komt door een waterdicht schot in het keelgat. De neus, ogen en oren liggen boven aan zijn kop. Zo kunnen ze heel stil in het water liggen en toch hun prooi goed in de gaten houden. Als de krokodil onder water is, gaat er een vlies over het oog. Het vliesje werkt als een soort duikbril. Zo kunnen ze ook onder water heel goed zien. Ook de neus is aangepast op het water leven. De neus wordt afgesloten met een spier. Zo komt er geen water in. De oren, die vlak achter de ogen zitten, worden beschermd door een grote schub. De krokodil heeft twee voorpoten en twee achterpoten. Aan elke voorpoot zitten vijf tenen. Aan elke achterpoot vier tenen. Tussen deze tenen zitten meestal zwemvliezen. Nou ja zwemvliezen, de vliezen dienen zorgen vooral voor extra grip op de modderige bodem. Ook heeft de krokodil een sterke brede staart. Hier kan hij flinke klappen mee uitdelen. Hij gebruikt de staart ook om mee te zwemmen. Bij het zwemmen legt hij zijn poten tegen het lichaam aan. De poten zorgen voor evenwicht en het sturen tijdens het zwemmen. De huid bestaat uit harde hoornplaatjes. Deze hoornplaatjes zijn versterkt met been. Zo hebben de krokodillen eigenlijk twee huiden bovenop elkaar en zijn ze goed beschermd. Een krokodil is een reptiel. Ze zijn koudbloedig. Dat betekent dat ze een lage lichaamstemperatuur hebben en ze moeten letterlijk opwarmen voordat ze kunnen jagen. Daardoor liggen veel krokodillen in de zon. Als hij het te warm krijgt zet hij zijn bek open om zo de temperatuur te regelen. Een krokodil kan niet zoals wij zweten. Ze houden van een temperatuur van rond de 30 graden. Als ze het te koud of te warm hebben kunnen ze doodgaan.

Leefomgeving

Krokodillen hebben een groot verspreidingsgebied. Ze komen voor in Afrika, Azië, Australië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Zo’n 90 verschillende landen worden bewoond door de verschillende soorten krokodillen. De meeste soorten hebben een voorkeur voor zoet water in tropische en sub-tropische gebieden. Enkele soorten komen ook in de zee voor, de zeekrokodil geeft de voorkeur aan het leven in de zee. Krokodillen leven in groepen bij elkaar. Bij zo’n groepje zie je ook vaak krokodilwachters. Krokodilwachters zijn vogels die de restjes vlees tussen de tanden van de krokodil uitpikken, zo houden ze de tanden van de krokodil netjes schoon. De krokodil kan zelf zijn tanden niet schoonmaken omdat zijn tong vastgegroeid is.

Eetgewoonte

Krokodillen jagen vooral ‘s nachts en het menu wordt vooral bepaald door de lengt van de krokodil zelf. Jongere leven in hun begin periode vooral van insecten, kreeftachtigen en weekdieren. Hoe groter ze worden, hoe groter de menukaart wordt. Als ze ongeveer twee meter zijn wordt er ook op grotere vissen en kleine zoogdieren gejaagd. Soorten die niet groter dan twee meter worden blijven op de grotere vissen jagen. Soorten die groter worden dan drie meter gaan nog verder. Nijlpaarden, antilopen, giraffen en zebra’s zijn hun leven langs de waterkant niet veilig en er zijn zelfs gevallen bekend waar leeuwen en haaien gegeten worden. Het zijn opportunistische jagers en vallen aan vanuit een hinderlaag. Over het algemeen ligt de krokodil stil in het water en wacht totdat er een prooi binnen bereik is. Dankzij de snelle reflexen verrassen ze de prooi en grijpen ze de prooi vast met krachtige kaken. Vaak vallen verschillende krokodillen dezelfde prooi aan. Kleinere dieren worden in één keer opgeslokt, tenzij er een schelp of schaal om de prooi zit, die moet eerst gekraakt worden. Grotere prooien worden vastgegrepen en vervolgens draaien de krokodillen rondjes om hun as. Zo scheuren ze grote stukken vlees van de prooi af. Het spijsversteringsstelsel is goed ontwikkeld. Ze kunnen veel eten en vervolgens kunnen ze lang zonder voedsel, tot wel 4 maanden. Een fantastische manier om langere periode zonder eten of in extreme omstandigheden door te komen. Vaak wordt gedacht dat krokodillen schadelijk zijn voor de omgeving. Niets in minder waar, krokodillen zorgen ervoor dat de omgeving juist “schoon” blijft. Zieke en dode dieren worden als eerste gegrepen en ook voor de vis populatie hebben krokodillen een goede invloed. Meer grote roofvissen, verkleinen de totale populatie aan vissen. Omdat krokodillen de grote roofvissen vangen, blijft de populatie stabiel en gezond.

Voortplantingkrokodilkop

Krokodillen paren in het voorjaar. Dat doen ze onder water. Na de paring leggen de vrouwtjes hun eieren in een nest. Per soort kan het nest verschillen in grootte en locatie. Veel soorten graven een kuil in het zand en leggen daarin de eieren, maar ook bijv. rioolbuizen worden vaak gebruikt. De eieren zijn erg gevoelig voor temperatuur en als de omgeving te koud is, komt het ei niet uit. Het zand is warmer dan het water en het komt de ontwikkeling van de jongen ten goede. Ondanks dat ze niet broeden op de eieren, blijven de vrouwtjes wel in de buurt om eventuele indringers weg te jagen. Na ongeveer 90 dagen komen de eieren uit, maar zijn nog wel begraven. Als een jong het ei openbreekt begint het een kwakend geluid te maken. Moeders komt bij het horen van het jong gelijk in actie en graaft de kuil open, de 30 cm grote baby krokodillen kunnen nu de grote wereld in. Er worden veel eieren per keer gelegd, want ongeveer 3 van de 100 krokodillen babies wordt volwassen. Slangen, vogels en grote(re) roofvissen zijn een constante dreiging voor de jonge krokodillen.