Kaaiman

Naam: Kaaiman
Lengte: Tot gemiddeld 4 meter
Voedsel: Vis
Leefomgeving: Zuid-Amerika
Status: Stabiel
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Chordadieren (Chordata)
 • Klasse: Reptielen (Reptilia)
 • Orde: Krokodilachtigen (Crocodilia)
 • Familie: Alligators en kaaimannen (Alligatoridae)
 • Onderfamilie: Kaaiman (Caimaninae)

Kaaiman

Kaaimannen of kaaimans (Caimaninae) zijn krokodilachtigen. Samen met de alligator vormen ze een onderfamilie: alligators en kaaimannen (Alligatoridae).

Kenmerken

Kaaimannen onderscheiden zich van andere krokodilachtigen met hun overlappende buikplaten. De bepantsering over het gehele lichaam is daarnaast ook een stuk dikker dan bij de andere familieleden. Deze extra dikke beenplaten zorgen voor een goede bescherming in de rotsachtige leefomgeving. Daardoor zijn veel soorten niet geschikt om op te jagen, de huid sluit simpelweg niet mooi genoeg om te gebruiken als krokodillenleer.
De schubben op de rug zijn groen, bruin tot bijna zwart van kleur. Sommige ondersoorten hebben een vlekkenpatroon over het gehele lichaam. De buik is vele malen lichter en is gelig (geel) of wit. De kleuren hebben twee functies, camouflage en het werkt mee aan een betere thermoregulatie. Bij thermoregulatie wordt er beter en efficiënter met opgevangen zonlicht omgegaan.
Er zijn zes soorten kaaimannen. Soorten zijn vooral aan de lengte te onderscheiden van elkaar.

 1. Cuviers gladvoorhoofdkaaiman, kunnen een lengte van zo’n 1,5 meter bereiken.
 2. Breedsnuitkaaiman, kunnen een lengte van zo’n 2 meter bereiken.
 3. Schneiders gladvoorhoofdkaaiman, kunnen een lengte van zo’n 2,3 meter bereiken.
 4. Brilkaaiman, kunnen een lengte van zo’n 2,5 meter bereiken.
 5. Yacarekaaiman, kunnen een lengte van zo’n 2,7 tot 3 meter bereiken.
 6. Zwarte kaaiman, kunnen een lengte van zo’n 4 meter bereiken.

De zwarte kaaiman is veruit de grootste ondersoort. Sommige individuen kunnen bijna 6 meter lang worden en horen daarmee bij de grotere soorten krokodilachtigen, de Curviers gladhoofdkaaiman is de kleinste ondersoort van de Crocodilia familie.

Eetgewoonte

Kaaimannen zijn geen moeilijke eters. Vrijwel alles wat voorbij komt is een potentiële prooi. Het zijn vooral de grotere vissen, zoals de arowana en de arapaima die het leven niet zeker zijn. De menukaart bestaat uit vis, vis en vis, maar tijdens een periode van voedsel tekort zijn ook bijvoorbeeld apen die uit een boom in het water vallen en badende zoogdieren een aantrekkelijk hapje. Jonge kaaimannen leven voornamelijk van wormen, larven, weekdieren en insecten. De regel is simpel hoe groter de kaaiman, hoe groter de prooi.

Leefomgeving

Kaaimannen komen alleen voor in Zuid-Amerika. Ze kunnen met alle wateren overweg, van snelstromende rivieren tot vennen, poelen en overstroomde gebieden, de kaaiman kan het aan. De omgeving is vaak rotsachtig, gelukkig bied de dikke huid een prima bescherming. Één van de favoriete streken van de kaaiman is de amazone rivier. De enorme rivier is erg voedselrijk en trekt veel kaaimannen aan.

Voortplanting

Er worden na de paring gemiddeld zo’n 40 eitjes afgezet. De vrouwtjes gebruiken daar nesthopen voor. De nesthopen bouwen de vrouwtjes zelf tijdens het warmste seizoen van het jaar. De hoop bestaat uit verschillend plantaardig materiaal. De temperatuur kan bijzonder aangenaam zijn in zo’n hoop. Tijdens deze broedperiode is de moeder erg waakzaam. Ze werkt samen en deelt zelfs haar hoop met andere moeders om het nest beter te bewaken. Vooral hagedissen hebben het gemunt op de krokodillen eitjes. De moeders moeten erg oplettend zijn, want de vijand is sluw. Na zo’n 3 maanden broeien en broeden, komen de eitjes in een regenperiode uit. De regenperiode is een ideale en vooral voedselrijke periode in het jaar om op te groeien. Nadat de jongen uit het ei zijn gekropen trekken ze vaak nog een tijdje met elkaar op. Zo vergroten ze de overlevingskans aanzienlijk.
Vrouwtjes zijn pas na 4 tot 7 jaar geslachtsrijp en zijn dan in staat een eigen nest te werpen.