Anaconda

Naam: Anaconda
Lengte: Tot 8 m
Gewicht: 200kg, soms zelfs zwaarder
Voedsel: Reptielen, vogels, zoogdieren, soms vissen
Leefomgeving: Zuid-Amerika
Onderklassen: Geen
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Reptielen (Reptilia)
  • Orde: Schubreptielen (Squamata)
  • Onderorde: Slangen (Serpentes)
  • Familie: Boa’s (Boidae)

Anaconda

De Anaconda, Eunectes murinus, is een slang uit de familie Boa’s (Boidae). De volwassen Anaconda’s hebben geen natuurlijke vijanden en staan daardoor aan de top van hun voedselketen. Een Anaconda kan in het wild 20 jaar oud worden.

Kenmerken

De Anaconda is groen tot bruin van kleur en heeft grote ronde, donkere vlekken over het hele lichaam. De kop is driehoekig van vorm en heeft kenmerkende zwarte strepen aan beide zijde net achter het oog tot het einde van de bek. Door het vlekkenpatroon hebben oudere Anaconda’s een goede camouflage in het water of in de drassige moerasgebieden.
De ogen zitten bij een Anaconda bovenop de kop, ze zijn relatief klein en oranje-bruin van kleur.
Over de huid lopen schubben, aan de bovenzijde liggen de schubben naast elkaar. Aan de onderzijde liggen de schubben meer op en onder elkaar. De schubben op de staart liggen ook meer op en onder elkaar.

 

Leefomgeving

De slang komt voor in de vochtige regenwouden in het midden en het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika.
Ze zijn gek op water en ze bewegen zich meestal zwemmend voort. Vooral de volwassen dieren komen zelden aan land. Dit heeft vooral met het gewicht van de slang te maken, zwemmend bewegen ze zich dan makkelijker voort.
Vooral moerassen zijn geliefd bij Anaconda’s, maar ook de oevers van grote rivieren zijn niet veilig voor deze enorme slang. De jongen leven meer op het land dan in het water. In het water leven meer en grotere natuurlijke vijanden en het kleurpatroon van het jong zorgt voor een prima camouflage in de takken en planten aan de rand van de rivieren.

Eetgewoonte

Een Anaconda kan grote prooien eten, zoals herten en krokodillen. Het menu is veelzijdig, veel verschillende zoogdieren, vogels en reptielen worden gegeten.
De jongen van de Anaconda leven van wat kleinere dieren als vissen en kikkers. Na het vangen en eten van de prooi (vooral bij grote prooien), gaat een Anaconda in de zon liggen. De zon verwarmd de Anaconda en op die manier verbeterd de spijsvertering van de slang. Ze jagen voornamelijk overdag. Jongen jagen liever vanaf boven, vanuit een boom of tak. Bij oudere Anaconda’s is het gebruikelijk te blijven liggen totdat er een prooi in de hinderlaag loopt.
Ze vallen van onder aan en wikkelen het lichaam om de prooi. De prooi kan gewoon ademen, alleen bij iedere keer dat er lucht wordt uitgeblazen, versterkt de greep van de Anaconda. De prooi wordt samengedrukt en daarna in z’n geheel ingeslikt.

Voortplanting

Vrouwtjes lokken de mannetjes met geurstoffen. Vaak komen verschillende mannetjes op het zelfde vrouwtje af.  De mannetjes negeren elkaar en proberen met z’n allen haar zo snel mogelijk te bevruchten. Het vrouwtje ligt vaak in de zon. Ze verhoogd daarmee haar lichaamstemperatuur en dat komt ten goede aan het kleintje.
Een Anaconda is levenbarend, dat betekend dat de jongen levend ter wereld komen. De “kleintjes” zijn dan al 70 cm tot één meter lang. Na de paring moet een mannetje vluchten voor zijn leven. Het is niet ongebruikelijk dat het vrouwtje het mannetje opeet. Ze doet dit om de jongen te kunnen voeden, ze legt een voedselreserve aan, speciaal van het jong. De draagtijd is 6 tot 9 maanden. Het vrouwtje kan per keer 20 tot 30 jongen baren met een maximum van 80!, dat is tot zover bekend het grootste nest. Als de jongen ter wereld komen zijn ze direct in staat om voor zichzelf te zorgen.