Thaumoctopus mimicus

Naam: Thaumoctopus mimicus
Lengte:  60 cm
Specialiteit:  Camouflage, andere dieren nadoen
Voedsel:  Schaaldieren, vissen
Leefomgeving:  Tropische zeeën in Zuid-Oost Azië
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Weekdieren (Mollusca)
  • Klasse: Inktvissen (Cephalopoda)
  • Familie: Octopodinae
  • Geslacht: Thaumoctopus

Thaumoctopus mimicus

Thaumoctopus mimicus, een octopus, is één van de meest bijzondere dieren ter wereld. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze jonge diersoort. De soort is pas in 1998 voor het eerst officieel ontdekt. Een andere veelgebruikte naam voor de Thaumoctopus mimicus is Mimic Octopus.

Kenmerken

Alle dieren hebben speciale kenmerken, maar een Thaumoctopus mimicus is wel heel apart. Deze octopus kan een opvallende verschijning zijn met bruine of witte strepen en/of vlekken, maar kan ook bijna onzichtbaar zijn als ze de kleur aanpassen aan de omgeving. Het zijn kleine octopussen, ze worden gemiddeld zo’n 60 cm lang en de tentakels worden zo’n 30 cm met ongeveer de omtrek van een potlood. Ze hebben van nature een lichte bruine zandkleur, maar passen dit vrijwel constant aan. Één van de meest opvallende kenmerken is de snelheid van kleurverandering. Vrijwel alle octopussen zijn in staat van kleur te veranderen, maar een Thaumoctopus mimicus kan het wel heel snel, zoals te zien is in het filmpje onderaan dit bericht. Daarnaast zijn de Thaumoctopus mimicus in staat andere dieren na te doen. Dieren zoals de koraalduivel, platvis, pijlstaartrog, kwallen, zeeslangen en zee-anemonen worden nagedaan. In totaal hebben onderzoekers 15 verschillende imitaties kunnen onderscheiden. Ze imiteren andere dieren en proberen op die manier vijanden voor de gek te houden en af te schrikken. Na-apen blijkt de beste verdediging voor de Thaumoctopus mimicus.

  • Koraalduivel: Van de koraalduivel zijn de mooie, lange waaiervormige borst- en rugvinnen erg opvallend. De  Thaumoctopus mimicus doet het dier na door de kleuren en het strepenpatroon over te nemen. De poten worden aan de zijkant van het lichaam gehouden in de vorm van de waaiervinnen van een koraalduivel. Waar roofdieren normaal een lekker hapje zien in de Thaumoctopus mimicus, lijkt het nu op een giftig en gevaarlijke vis die ze maar beter met rust kunnen laten.
  • Zeeslang: De Thaumoctopus mimicus verstopt zes van de acht armen ondergronds, de twee overgebleven armen lijken opvallend veel op een zeeslang. Zeeslangen zijn giftig, ook bij deze transformatie is het de bedoeling vijanden af te schrikken. Bij sommige roofvissen is deze tactiek erg effectief, omdat enkele vijanden van de Thaumoctopus mimicus, prooien van zeeslangen zijn.
  • Platvis: Door de armen langs het lichaam naar achteren te bewegen, lijkt een Thaumoctopus mimicus op een platvis. Met de juiste kleur camouflage zijn ze nagenoeg onzichtbaar op de zeebodem.

Leefomgeving

De Thaumoctopus mimicus komt voor in de tropische zeeën van Zuid-Oost Azië. Daar leven ze zoveel mogelijk in de buurt van riviermonden tot een diepte van ongeveer 20 m. Omdat ze zich voordoen als giftige vissen lopen ze minder kans om aangevallen te worden in open water. Andere soorten octopussen moet het meer van camouflage hebben en verstoppen zich liever.

Eetgewoonte

Het talent om dieren na te doen wordt door een Thaumoctopus mimicus niet alleen gebruikt om zichzelf te verdedigen, maar ook om prooien te vangen. Zo nemen ze de vorm aan van een krab om dicht in de buurt te komen van andere krabben en zo de nietsvermoedende prooi te verrassen. Naast krabben leven ze van andere schaaldieren van, kleine vissen en wormen.