Inktvis

Naam: Inktvis
Lengte: Maximaal 14 meter
Specialiteit:  Camouflage, inkt spuiten
Voedsel:  Schaaldieren, vissen, weekdieren
Leefomgeving: Alle grote zeeën.
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Weekdieren (Mollusca)
  • Klasse: Inktvissen (Cephalopoda)

Inktvis

Inktvissen (Cephalopoda), vormen een grote familie van weekdieren.
Er wordt aangenomen dat zo’n 500 miljoen jaar geleden de eerste inktvissen op de aarde verschenen. Doordat het lichaam uit zacht materiaal bestaat fossiliseert een inktvis niet goed, daardoor is het goed mogelijk dat inktvissen al veel langer bestaan.

De bouw van een inktvis

Kenmerken

Inktvissen zijn bijzondere dieren. Ze hebben een apart uiterlijk met 8 armen en grote zuignappen op de tentakels. De pijlinktvissen hebben nog eens twee extra tentakels, de zogenaamde voedingstentakels. Er is slechts één soort bekend dat echt afwijkt van het standaard uiterlijk, de Nautilus pompilius heeft zo’n 90 tentakels, maar allen zonder zuignappen.
Ze hebben goed ontwikkelde ogen, waarschijnlijk zijn het zelfs de grootste ogen van alle dieren. Ook de bek is opvallend, een verharde papegaai-achtige snavel. Veel soorten hebben boven de bek een rasptong. Zo’n rasptong of radula bestaat uit een speciaal membraan dat bedekt is met rijen van tandjes. De tandjes bestaat uit een hard mineraal zoals magnetiet. De rasptong is belangrijk voor veel soorten om prooien in stukjes te scheuren en zo de prooi makkelijker naar binnen te kunnen werken.
Inktvissen ademen net als vissen door kieuwen. Door water in de mantel te zuigen en vervolgens weer uit te blazen langs de sifon, loopt er water langs de kieuwen, de kieuwen filteren vervolgens de zuurstofdeeltjes uit het water.
Ook bewegen ze zich op deze manier voort, water opzuigen en vervolgens uitblazen. Alleen de pijlstaartinktvissen zijn anders, zoals in het filmpje onderaan te zien is zwemmen de pijlstaartinktvissen zoals roggen en maken ze golvende bewegingen en lijkt het meer of ze zweven door het water.
Inktvissen kunnen zelfs achteruit zwemmen, een bijzondere eigenschap in de waterwereld. Een andere opvallende eigenschap is camouflage, ze kunnen van kleur veranderen. Er wordt aangenomen dat de verandering van kleur ook gebruikt worden om met soortgenoten te communiceren.
Het inkt kunnen inktvissen maken dankzij de inktzak. Zo’n inktzak bestaat uit twee delen, een klier en een reservoir. De klier maakt een zwarte kleurstof, melanine, aan. In het reservoir wordt de kleurstof gemengd met slijm en is de inkt klaar om te gebruiken. De sifon wordt gebruikt om inkt te spuiten, daarnaast scheiden ze ook afvalstoffen uit via de sifon.
Waarschijnlijk is de Kolossale inktvis de grootste inktvis, maar omdat het dier nog nooit gevangen en bestudeerd is geen er geen exacte gegevens bekend. Tot op dit moment wordt de reuzeninktvis als grootste gezien. De reuzeninktvis is daarmee ook het grootste weekdier ter wereld.

Leefomgeving

Inktvissen komen voor in alle grote zeeën van de wereld, ze leven uitsluitend in zout water.

Eetgewoonte

Alle leden van de inktvissen familie zijn carnivoren, roofdieren. Ze leven van vissen, schaaldieren zoals krabben en kreeften, maar ook andere weekdieren en zelfs soortgenoten staan op de menukaart.

Voortplanting

Inktvissen zijn eierleggende dieren. De bevruchting van de eitjes kan zowel inwendig (in het lichaam van het vrouwtje) gebeuren, maar er zijn ook soorten waarbij de eitjes pas bevrucht worden nadat ze zijn gelegd. Het vrouwtje legt, afhankelijk van de soort, zo’n 30 tot 500.000 eitjes. De bevalling is voor veel vrouwtjes te zwaar en overlijden nadat ze voor nakomelingen hebben gezorgd. Bij sommige soorten worden de eieren beschermd, maar zodra de eitjes uit zijn gekomen moeten de jonge inktvissen direct voor zichzelf zorgen. Gemiddeld worden de inktvissen zo’n twee jaar oud, sommige soorten die in de ijskoude zeeën leven of op extreme diepte leven worden ouder.

Verdediging

Inktvissen zijn bijzondere dieren, zo ook de tactieken om zichzelf te verdedigen.

  • Ze kunnen inkt spuiten, nagenoeg alle soorten kunnen aanvallers op deze manier afleiden en zo ontsnappen. Het inkt bevat ook een geurstof om zo ook de goede neuzen van sommige roofdieren te misleiden.
  • De meeste soorten kunnen van kleur veranderen. Naast kleur proberen ze ook zoveel mogelijk de patronen van de omgeving na te maken. Door deze eigenschap hebben inktvissen een bijnaam gekregen: De kameleon van de zee.
  • Sommige soorten kunnen het lichaam zover in elkaar trekken om zo bijvoorbeeld op rotsen of koraal te lijken.
  • Achteruit zwemmen, deze aparte wezens kunnen zelfs achteruit zwemmen om hun vijanden te snel af te zijn.
  • Enkele soorten, vooral soorten die in de diepste zeeën leven maken gebruik van zogenaamde bioluminescentie. Bij bioluminescentie treed een chemische reactie op dat licht produceert en op die manier lichten de inktvissen op.
  • De thaumoctopus mimicus is de meester in verdediging. Niet alleen kleuren, patronen en rotsen worden nagemaakt, deze familie van inktvissen doet zelfs andere dieren zoals een zeeslang of een koraalduivel na. Zo lijken ze geen geschikt hapje voor een roofdier of schrikken ze zo roofdieren af.