Dooskwal

Naam: Dooskwal
Lengte: De kwal zelf wordt zo’n 30cm lang,de tentakels kunnen zo’n 3 meter lang worden.
Type: Roofdieren
Leefomgeving: Tropische zeeën rond Oceanië
Soorten: In totaal 19 soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Neteldieren (Cnidaria)
  • Klasse: Kubuskwallen (Cubozoa)
  • Orde: Dooskwallen (Cubomedusa)

Dooskwal

De dooskwal, cubomedusae, is één van de gevaarlijkste diersoorten ter wereld. Dooskwallen steken, waaraan ze de bijnaam zeewesp te danken hebben, maar misschien was doodskwal wat beter op z’n plaats geweest.

Kenmerken

Dooskwallen danken hun naam aan de vorm, kubus (of doos)-achtig. De dooskwallen zijn lichtblauw van kleur met vele doorzichtige plekken. Dooskwallen zijn goed ontwikkeld in verhouden tot veel andere kwallen. Zo kunnen ze zelf zwemmen (de andere soorten zweven door het water). Daarnaast hebben ze behoorlijk ontwikkelde ogen. De vier kanten van de kubus hebben zes ogen in een groepje bij elkaar, totaal hebben ze dus 24 ogen! De ogen bevatten een lens, iris, een netvlies en een hoornvlies. Het centrale zenuwstelsel is niet ontwikkeld en ook hersenen zijn niet aanwezig, daardoor zijn wetenschappers er niet over uit of ze ook echt verwerken wat ze zien.
Dooskwallen zijn bijzonder giftige dieren. Ze steken met prikcellen op de tentakels. De tentakels verschillen per soort in lengte en kunnen wel 3 meter lang worden. Elke tentakel, dat zijn er maximaal 60, kan tot 5000 prikcellen bevatten. In totaal kunnen de dooskwallen dus tot 300.000 prikcellen hebben. Één tentakel kan een hoeveelheid gif produceren waarmee ongeveer 60 mensen gedood kunnen worden. Zodra de tentakel aangeraakt wordt, schieten er giftige netelcellen uit de prikcel en heb je slechts enkele minuten om een tegengif te vinden. Zodra je bent gestoken heb je snel tegengif nodig, een mens kan binnen 3 minuten overlijden, maar je kan ook remmers gebruiken zoals azijn. Een steek zorgt in eerste instantie voor verschrikkelijk veel pijn en zorgt binnen enkele minuten voor verlamming. De pijn kan, zelfs na een behandeling, enkele weken aanhouden, daarnaast kunnen de tentakels lelijke littekens veroorzaken.

Leefomgeving

Dooskwallen komen voor in tropische zeeën. Vooral de zeeën rond Australië, Zuidoost-Azië en Nieuw-Zeeland zijn erg populair onder de dooskwallen.

Eetgwoonte

De dooskwallen leven van kleine vissen en schaaldieren, zoals garnalen. De tentakels zijn erg kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat de prooi binnen enkele seconden wordt gedood. De dooskwal slaat snel en genadeloos toe.

Ontstaan

Kwallen zijn aparte wezentjes. Niet alleen om te zien, maar ook in het ontstaan. Kwallen kennen twee stadia in het leven.

  1. Poliepstadium, zodra de kwal geboren wordt, heeft het een aparte vorm, een steel, ook wel poliep genoemd. Aan het begin van de steel vormt het een soort koraal en groeien ze aan rotsen of planten. Aan het uiteinde groeit een afsnoering. De poliep vangt zoveel mogelijk langsdrijvend voedsel op om zo naar het tweede stadium te groeien.
  2. Medusestadium, zo wordt het tweede stadium van de dooskwal genoemd. De afsnoering aan