Bidsprinkhaan

Naam: Bidsprinkhaan
Lengte: Tot 25cm
Type: Roofdieren
Leefomgeving: Ze komen wereldwijd voor, met uitzondering van de polen
Soorten: Er zijn ongeveer 2500 verschillende soorten bekend
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)
  • Klasse: Insecten (Insecta)
  • Onderklasse: Gevleugelde insecten (Pterygota)
  • Superorde: Exopterygota

Bidsprinkhaan

Bidsprinkhanen vormen een familie van insecten en horen tot de orde Mantodea. De vrouwtjes zijn vrijwel altijd groter dan de mannetjes. Ze leven slechts enkele maanden als volwassen dier. Er zijn ongeveer 2300 verschillende soorten bekend. De naam sprinkhaan is niet helemaal passend bij deze reuzeninsecten, ze lijken (inwendig) namelijk meer op kakkerlakken dan op sprinkhanen. Opvallend genoeg kan de bidsprinkhaan niet springen.

Kenmerken

Bidsprinkhanen hebben een opvallende kop. De kop is driehoekig van vorm en erg beweeglijk. Zonder problemen kan de bidsprinkhaan om zich heen kijken zonder het lichaam te bewegen, het gezichtsveld beslaat ongeveer 300 graden van de maximale 360 graden. Ook hebben veel soorten vergroeiingen op de kop die voor een goede camouflage zorgen. De bidsprinkhanen hebben vijf ogen, twee van deze ogen zijn zogenaamde samengestelde ogen (facetogen) en alleen deze twee worden gebruikt voor het waarnemen van voedsel en gevaar. De twee facetogen zijn erg groot en puilen uit aan de zijkant van de kop. De andere drie ogen zijn minder ontwikkeld en worden nauwelijks gebruikt. Twee van de drie oogjes bevinden zich meer aan de bovenzijde van de kop en het derde oogje bevind zich tussen de facetogen. Opvallend is de kleur van de ogen, bij veel licht veranderen de ogen van kleur en worden ze lichter, bij weinig licht kleuren ze donkerder. De bidsprinkhanen hebben op de kop vrij lange, dunne antennes. Deze antennes worden vrijwel altijd bewogen en worden gebruikt om partners op te sporen. Het borststuk is ingericht op het vangen van prooien. Het voorste thoraxsegment (deel van het lichaam waar de poten aan vast zitten) is verlengd, zo komen de vangpoten los van de looppoten. Zo zijn de vangpoten vrij te bewegen en tevens vergroot het de reikwijdte van de vangpoten. De looppoten lijken speciaal ontwikkeld voor camouflage. Een bidsprinkhaan is erg traag. Tijdens het lopen maken de poten lichte schommelende bewegingen. Op die manier lijken ze op een blaadje of takje dat meebeweegt met de wind en proberen ze roofdieren voor de gek te houden. De vangpoten zijn bijzondere poten. Op zowel de dij als de scheen zijn een rij met stekels zichtbaar. De stekels groeien zo, dat wanneer ze het been sluiten, bidden, de stekels precies over elkaar heen vallen. Bidsprinkhanen zijn slechte vliegers. Ze komen dan ook slechts in uiterste noodzaak van de grond, als ze bijvoorbeeld worden aangevallen.

Eetgewoonte

Bidsprinkhanen zijn geen moeilijke eters. Ze grijpen alle prooien die ze aankunnen. Het gebeurt zelfs dat ze prooien vangen (en eten) die groter zijn dan zijzelf. Ze leven voornamelijk van andere insecten.

Leefomgeving

Bidsprinkhanen komen in bijna ieder continent van de aarde voor. Ze leven in de zuidelijke gebieden van Europa, in Azië, Noord- en Midden-Amerika, in het zuiden van Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Een aantal soorten is uitgezet in Zuid-Amerika, maar hier komen ze niet van nature voor. Ze leven daar in de tropische en sub-tropische gebieden. De meeste soorten hebben een voorkeur voor het leven in planten, bloemen en grassen. Sommige soorten zijn uitsluitend bodembewonend en ook zijn er slechts enkele soorten bekend die ook in de woestijn voorkomen. Geen van de soorten komen in aanraking met water en ook geen enkele soort leeft onder de grond.

Voortplanting

Zodra het vrouwtje wil paren verspreidt ze een lokstof, of feromonen, om zo gemakkelijk door mannetjes gevonden te worden. Het mannetje gaat na het signaleren van een vrouwtje voorzichtig te werk. Hij houd haar goed in de gaten en kan er uren over doen om het vrouwtje te benaderen en op haar te klimmen. Zodra hij op het vrouwtje zit, tikt hij met zijn voelsprieten tegen haar halsschild om haar te kalmeren. Als het vrouwtjes op haar gemak gesteld is, begende de partners de achterlijven tegen elkaar aan en laat het mannetje zijn spermapakketje achter bij het vrouwtje. Bij de meeste soorten zal het mannetje vrijwel direct “rennen” voor zijn leven, omdat bij veel soorten het mannetje na de paring wordt opgegeten. Zo heeft het vrouwtje gelijk een goed maal voor haar jongen. Soms worden mannetjes zelfs tijdens de paring opgegeten, dat maakt niet uit voor de paring zelf, omdat de mannetjes de wonderlijke gave hebben zelfs zonder kop of bovenlichaam de paring voort te zetten. De spieren in het achterlijf worden gewoon aangestuurd, zelfs zonder kop. Bij enkele soorten blijft het mannetje bovenop zijn verovering zitten om zo te voorkomen dat andere mannetjes zijn partner kunnen bevruchten.

Alle vrouwtjes leggen eitjes, ze bewaard de eitjes in een eiercocon. Afhankelijk van het voedsel dat ze heeft weten te bemachtigen legt ze enkele tientallen tot honderden eitjes per keer. De eitjes worden zorgvuldig afgezet, als de omgeving te droog is, drogen de eitjes uit, en bij een te natte omgeving rotten de eitjes. Per soort zetten de bidsprinkhanen tussen de 3 en 20 coconen af.Als de eitjes uitkomen lijken de jongen nog niet op een volwassen bidsprinkhaan. Het eerste stadium van de ontwikkeling noemen we nimfen stadium. Ze spinnen een draadje en laten zich daaraan naar beneden zakken. Zodra de nimfen vervellen, verliezen ze de eigenschap om draadjes te spinnen. Bidsprinkhanen vervellen om te kunnen groeien. Elke keer als ze vervellen worden ze weer wat groter en lijken ze meer op de ouders. Vervellen is een belangrijke maar zeer gevaarlijke zaak voor de nimf. Het lichaam is net na het vervellen bijzonder zacht en kwetsbaar voor deuken en scheuren. De nimfen trekken zich terug onder bladeren om te vervellen. Ze vervellen zo’n 7 á 8 keer voordat ze het volwassen stadium (of imago) hebben aangenomen.