Insecten

Er zijn bijna één miljoen verschillende soorten ontdekt, maar wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er nog honderdduizenden soorten niet zijn beschreven. Als we alle andere diersoorten bij elkaar optellen, halen ze het niet bij het aantal insecten.
Over de volgende soorten kan je meer te weten komen door op de naam te klikken.

 

 

Wat zijn insecten?

Het is een ingewikkelde groep dieren. Insecten komen in allerlei verschillende vormen, lengte en kleuren ter wereld. Sommige hebben uitsteeksels, of lijken juist op een tak. Andere soorten vallen op door hun felle schrik kleur, of vallen juist niet op door hun uitmuntende camouflage. De combinaties lijken eindeloos in de wereld van de insecten, zo is het lastig om echte specifieke kenmerken van een insect te noemen.
Ze komen vrijwel overal ter wereld voor. Alleen in de zee tref je geen insect aan. Zelfs in de meest extreme leefomgevingen als de woestijn (o.a. de Namibische mestkever) en de polen (o.a. de Belgica antarctica) kom je insecten tegen.
Er zijn insecten die ons helpen met voeding, zoals bijen. Er zijn echter ook bijzonder gevaarlijk dieren zoals de malariamuggen, of grote groepen insecten dat als een echte plaag rondtrekt. Insecten communiceren met elkaar. Daarvoor gebruiken ze feromonen, geurestoffen. Op die manier laten ze aan elkaar weten waar ze naartoe gaan, of wanneer er gevaar dreigt.

Voortplanting

De bevruchting vind bij de meeste soorten inwendig plaats, maar buiten het lichaam van de moeder ontwikkelen de eitjes. De eitjes zijn erg klein en kunnen na enkele dagen tot enkele maanden later uitkomen. Niet alleen bij de insecten zelf, maar ook bij de eitjes die ze leggen komt een enorme diversiteit voor in vorm en uiterlijk. Er zijn soorten die zorgen voor het nageslacht, maar meestal zijn ze al overleden als de eitjes uitkomen. Vrijwel alle insecten maken een gedaantewisseling mee we kennen twee manieren waarop insecten van larve of nimf (jong) naar imago (volwassen) veranderen:

  1. Volledige gedaanteverwisseling, holometabool, de jongen worden larven genoemd. Ze lijken nog niet op volwassen exemplaren. Ze vervellen meerdere malen om te groeien, de meeste soorten veranderen steeds een klein beetje. De larven zijn traag en kruipen naar plek met veel voedsel, ze vreten zich vast en blijven eten totdat ze volledig zijn ontwikkeld. Dan verpoppen ze, de pop komt na enige tijd uit. Pas dan is het volwassen dier te zien. Na de verpopping vervellen ze niet meer, daardoor groeien volwassen insecten niet.
  2. Onvolledige gedaanteverwisseling, hemimetabool, de jongen worden nimfen genoemd. Ze lijken al direct op een volwassen exemplaar alleen kleiner en ze hebben ook nog geen vleugels. Ze vervellen meerdere malen om te groeien. De speciale kenmerken, zoals de vangarmen bij de bidsprinkhaan, zijn al wel aanwezig. Ze zoeken naar voedsel en blijven nooit op één vaste plaats hangen.

Kenmerken

  • Het lichaam bestaat altijd uit drie delen, de kop, het borststuk en het achterlijf.
  • Het grootste gedeelte van de ademhalingsorganen liggen in het achterlijf.
  • Alle insecten produceren eitjes.
  • Ze maken een gedaanteverandering mee, van nimf of larf (jong) tot aan imago (volwassen)
  • Door middel van geurstoffen (feromonen) communiceren ze met elkaar.