Pijlgifkikker

Naam: Pijlgifkikker
Lengte: Tot 6 cm
Voedsel: Insecten
Leefomgeving: Midden- en Zuid-Amerika
Soorten: Er zijn ongeveer 200 soorten
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Amfibieën (Amphibia)
  • Orde: Kikkers (Anura)

Pijlgifkikker

Pijlgifkikkers, Dendrobatidae, vormen een familie van opvallende en giftige kikkers (Anura). De familie bestaat uit meer dan 200 soorten en waarschijnlijk tientallen soorten zijn nog niet ontdekt.

Kenmerken

De pijlgifkikkers vallen meestal direct op in de omgeving. De meeste soorten hebben felle kleuren zoals geel, rood, groen of blauw. Sommige soorten hebben vlekken, stippen of strepen over het lichaam lopen. Ze maken veel lawaai, vooral de mannetjes zijn met kwaken tot wel 90 dB. Ze kwaken met de kwaakblaas. Die vullen ze met lucht en persen het meerdere keren per seconden er weer uit. Ze maken per soorten verschillende geluiden en ritmes en kunnen uren achter elkaar blijven kwaken. De pijlgifkikkers worden niet groot, sommige soorten blijven onder de centimeter, andere worden niet veel groter dan 4 tot 6 centimeter. De vrouwtjes worden over het algemeen groter dan de mannetjes. Ondanks de grootte vormen ze wel één van de meest giftige families van het dierenrijk. De kikkers zijn overigens van zichzelf niet giftig. Door het eten van verschillende soorten insecten worden ze giftig. De prooien zoals mieren eten op hun beurt giftige planten, als de mier dan vervolgens opgegeten wordt door de pijlgifkikker gebruikt hij/zij het gif om zichzelf te verdedigen.

Leefomgeving

Pijlgifkikkers komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Daar leven ze in de tropische bossen, ze hebben een voorkeur voor de meest vochtige delen van de bossen.
Ze hebben een vaste woonplaats met goede tactieken om aan voedsel en vocht te komen. De leefomgeving kan wel per soort verschillen. Zo zijn er:

  • Boombewoners, deze soorten leven tussen de bladeren, bloemen en takken van hoge bomen. Ze gebruiken de bloemen in de bomen om aan vocht te komen. Na het regenen blijft er een laagje water in de bloemen staan, dat wordt door de kikkers gebruikt. Vooral bromelia’s zijn ideaal voor de boombewoners, ze kunnen er voedsel en vocht vinden, daarnaast kunnen ze er schuilen en zelfs in voortplanten.
  • Beekbewoners, bewoners van de waterkant. De stenen bieden veel bescherming en in gevaar wordt er in het water gedoken. De beek zorgt tevens voor meer dan genoeg vocht.
  • Bodembewoners, daar leven ze tussen de bodembedekking zoals bladeren. Hun vocht vinden ze in plassen water en ook onttrekken ze veel vocht uit dauw.

Eetgewoonte

Pijlgifkikkers zijn insecten eters met voornamelijk kevertjes, mieren en fruitvliegjes op de menukaart. Ook de larven van insecten worden gegeten. Net als de andere kikkers vangen ze de prooien met de tong.

Voortplanting

Pijlgifkikkers laten door middel van kwaak geluiden aan elkaar weten dat ze willen paren. Pijlgifkikkers kennen een uitwendige bevruchting van de eitjes. De paring vind meestal onder water plaats. Het vrouwtje laat haar eitjes los, het mannetje klemt zijn poten meestal om het vrouwtje heen en vangt ermee de eitjes op. Daar laat hij zijn sperma los om zo zoveel mogelijk eitjes te bevruchten. De eitjes worden niet beschermd door een eierschaal en zijn bijzonder kwetsbaar. De eitjes worden onder andere verstopt in bloemen en tussen de wortels van bomen. Kikkers kennen een volledige metamorfose, sterker, ze ondervinden 2 keer een volledige metamorfose. De eitjes veranderen tijdens  de eerste metamorfose  in larven. De larven lijken totaal niet op kikkers. Na de tweede grote transformatie lijkt het jong op volwassen dier.