Ads:
ondiepe wateren
Clownfish
De Drieband Anemoonvis (Clownvis zoals de meeste deze visjes noemen of Amphiprion ocellaris zoals ze wetenschappelijk bekend staan) is een tropische zoutwatervis. De lengte van de mannelijke Drieband Anemoonvis bereikt een lengte van 8 centimeter en moet z'n meerdere erkennen in het vrouwtjes die gemiddeld 11 centimeter lang zijn.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Rog
Een rog is een plat, breed dier. Sommige hebben de vorm van een ruit, andere zijn meer ovaal van vorm.
Bovenop de rog, net achter de ogen, zijn 2 gaten te zien. De gaten spelen een belangrijke rol tijdens het ademhalen. Door de gaten wordt er water aangezogen. Het water wordt vervolgens uit het lichaam geperst via de kieuwspleten aan de onderzijde van het lichaam.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Krab
Krabben zijn opvallende dieren. Het lichaam is breder dan het lang is en op het eerste gezicht lijkt er iets te missen, het achterlijf. Het achterlichaam is veilig onder het schild verstopt. De kop is vergroeid met het lichaam en is voorzien van veel kleine ogen. Die oogjes worden ommatidia genoemd en zijn kleine staafjes met allemaal een eigen lensje.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Kreeft
De zeekreeften komen over de gehele wereld voor. Ze komen zowel in zoet als in zout water voor. Alle zeekreeften hebben twee grote scharen, maar de linker- en rechterschaar zijn verschillend van vorm, grootte en functie. De ene is knobbelig en wordt gebruikt om voedsel mee te kraken of om voedsel vast te houden. De andere schaar is een stuk scherper en wordt gebruikt om mee te knippen, maar ook om het voedsel naar de bek de brengen.
Mossel
Aan de buitenkant is er niet veel te zien aan de mossel. Het volledige lichaam wordt omgeven door een schelp. De schelp is langwerpig en driehoekig van vorm. De boven- en onderkant worden afgesloten door middel van kleine tandjes aan de rand van de twee schelpdelen. Aan de buitenkant is de schelp donker, paars of blauw van kleur. Bij de jonge dieren komen lichtere, gele, bruinen of groene kleuren voor.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Picaso doktersvis
De Picaso Doktersvis komen voor in de hele Indische Oceaan, langs de oostkust van Afrika en meer naar het zuiden richting het Great Barrier Reef. Ze worden 8 tot 12 centimeter lang. De picaso doktersvis is blauw met een fel gele driehoekige vlek op de staart. Ze hebben een opvallend zwart patroon op de zijkant van het lichaam.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Haai
De Haaien (Selachimorpha, ook wel Euselachii) behoren tot de kraakbeenvissen. De eerste Haaien leefden zo'n 425 tot 455 miljoen jaar geleden al op onze planeet. Het zijn de nummer één roofdieren van de oceanen. De meeste mensen zien haaien als gevaarlijke en alles (mens) etende roofdieren. Nagenoeg alle Haaien zijn roofdieren (predatoren).

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Zeepaardje
Zeepaardjes zijn vissen. Het lichaam is opvallen van vorm, en het hoofd lijkt wel op dat van een paard en heeft een lange snuit. De buik is erg bol en ze hebben een lange, oprolbare grijpstaart, vaak voorzien van rijen beenringen genoemd. Ze hebben geen schubben, maar zowel een inwendig als uitwendig skelet. Ook kunnen ze van kleur veranderen. Het zijn bijzondere dieren.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Schildpad
Schildpadden bestaan uit ongeveer 300 verschillende soorten. Lengte, kleur en levenswijze zijn per soort verschillend, maar bij alle schildpadden wordt het lichaam beschermd door een schild. Ze zijn alleseters en niet erg kieskeurig als het op eten aankomt. Alle schildpadden leggen veel eieren om voor nakomelingen te zorgen.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.
Murene
De murenen zijn straalvinnige vissen. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten. Ze leven in zowel zout als zoet water en komen verspreid over de gehele wereld voor. Daar brengen ze de meeste tijd door in holtes of rotsspleten. Sommige soorten scheiden een beschermend giftig slijm af om de schubloze huid te beschermen.

Klik op het dier om er meer over te weten te komen.