IJsbeer

Naam: IJsbeer
Lengte: Tot zo’n 2,6 meter lang
Gewicht: Tot zo’n 800 kg
Voedsel: Alleseters
Leefomgeving: Noordpool
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Beren (Ursidae)
  • Soort: IJsbeer (Ursus maritimus)

IJsbeer

De ijsbeer of poolbeer (Ursus maritimus) is de grootste soort in de beren familie. Ze staan wetenschappelijk bekend als Ursus maritimus, wat letterlijk vertaald, zeebeer betekend. IJsberen kunnen dan ook uitstekend zwemmen. IJsberen worden in het wild gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar in gevangenschap kunnen ze wel 42 jaar oud worden.

Kenmerken

IJsberen zijn makkelijk te onderscheiden van andere beren. Het is de grootste soort in de familie, de mannetjes worden over het algemeen zwaarder en groter (tot 800 kg en tot 2,6 meter lang en zo’n 3 meter hoog (staand op de achterpoten)) dan de vrouwtjes (zo’n 300 kg en tot 2 meter lang en zo’n 2,4 meter hoog). De vacht is lekker dik en voorzien van veel holle, doorzichtige haren. Onder invloed van vuil en zonlicht kleurt de vacht wit tot geel / gelig of zelfs grijs. De schone witte vacht bieden een prima camouflage tijdens in de sneeuw. De huid onder de vacht is dik en isoleert erg goed. Daarnaast is de huid waterafstotend en zwart van kleur, zo houd de huid zoveel mogelijk zonlicht vast en blijft de ijsbeer lekker warm.
De ijsbeer heeft een lange nek, een grote kop en een grote neus. De neus is goed ontwikkeld en kan prooien en aas op ruime afstand signaleren. De poten zijn groot en breed en uitermate goed geschikt om prooien te vangen, een hol te graven en zijn goed ge-isoleert om de warmt binnen te houden. Tussen de tenen vinden we zwemvliezen, mede daardoor kan een ijsbeer uitstekend zwemmen. Dat moet ook wel, ze wonen immers op ijs en zullen regelmatig in het water belanden, ook voor voedsel. Tijdens het zwemmen worden de achterpoten als roer gebruikt om te sturen. Eenmaal volwassen heeft de ijsbeer geen natuurlijke vijanden.

Leefomgeving

IJsberen komen we alleen tegen op en rond de noordpool. Ze trekken met het ijs mee. Daardoor worden ze regelmatig in IJsland gesignaleerd, ondanks dat ze daar niet van nature voorkomen.
Ze leven over het algemeen solitair, alleen. Ze zijn het gehele jaar actief en trekken zowel overdag als ‘s nachts erop uit. De zwangere vrouwtjes trekken zich in de winter terug en houden een winterslaap. Vooral tijdens het eten komen ijsberen elkaar vaak tegen, ze zijn dan erg tolerant tegenover elkaar.

Eetgewoonte

IJsberen zijn alleseters, maar leven voornamelijk van vlees. Ze jagen zowel op het land als in het water en vooral zeehonden zijn een geliefde prooi. In vergelijking met andere beren zijn het de meest vleesetende beren.
Vooral in de zomer maanden eten ijsberen ook plantaardig materiaal zoals bessen en grassen. Tijdens de warmere maanden trekken de ijsberen regelmatig naar het vaste land en daar vinden ze ander voedsel dan ‘s winters rond de poolcirkel.

Voortplanting

Bij de ijsberen loop de paringstijd van maart tot juni. Tijdens de paartijd verandert het humeur van de mannelijke ijsbeer. Ze kunnen erg agressief naar andere mannetjes reageren en zelfs naar de jongen van een ander paar.
Het vrouwtje kent een draagtijd van zo’n 200 tot 250 dagen. Tijdens de paring wordt het eitje van het vrouwtje bevrucht, maar komt pas rond oktober – november tot ontwikkeling. De zogenaamde verlengde draagtijd. Het vrouwtje trekt zich terug in een hol. In het hol heeft ze een aparte kamer gegraven waar ze na een soort winterslaap bevalt van (meestal) 2 jongen. De jongen zijn dan zo’n 25 cm lang en kennen nog niet zien. Na een maand of drie verlaten de jongen voor het eerst het hol. Het mannetje is nergens meer te bekennen en de jongen worden door moeders groot gebracht. Ze leren alles wat ze nodig hebben om te overleven door moeders na te doen. Na zo’n 2 – 2,5 jaar kunnen de ijsberen onafhankelijk van hun moeder overleven. De jongen zijn na 3 tot 6 jaar zelf geslachtsrijp en kunnen dan hun eigen gezin beginnen.