Grizzly beer

Naam: Grizzlybeer
Lengte: Zo’n 3 meter
Gewicht: Gemiddeld zo’n 450 kg
Voedsel: Alleseters
Leefomgeving: Noord-Amerika
Leeftijd: Zo’n 25 jaar
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Beren (Ursidae)
  • Soort: Bruine beren (Ursus arctos)
  • Ondersoort: Grizzly beer (Ursus arctos horribilis)

Grizzlybeer

De grizzlybeer, of Ursus arctos horribilis, is een van de grotere ondersoorten van de bruine beer. Een volwassen grizzly heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen wij mensen vormen een groot gevaar voor deze magische beren. Helaas worden ze bedreigd en in het aantal grizzlyberen van zo’n 100.000 naar zo’n 7 á 8000 afgenomen.

Kenmerken

Een grizzlybeer is een indrukwekkend dier. Op vier poten bereiken ze al een flinke hoogte maar, zodra ze alleen op de achterpoten staan kunnen ze wel 3 meter hoog reiken.
De kop is groot met uitstekende ronde oren en naar beneden gebogen snuit. De ogen liggen dicht bij elkaar, zijn klein en niet bijzonder ontwikkeld. Grizzly’s kunnen slecht zien, maar maken dit verlies goed met de andere zintuigen.
Op de rug zien we een opvallende bobbel. Deze bobbel bestaat uit spieren en ligt tussen de schouderbladen, dankzij de spierbundel kunnen ze ontzettend veel kracht zetten met de poten. De poter zijn groot en breed en zijn voorzien van lange klauwen. De klauwen zijn krachtig, waardoor ze goed kunnen graven. De klauwen vallen goed op omdat ze veel lichter van kleur dan de vacht en daarnaast ook erg lang (tot wel 10 cm) zijn. Grizzlyberen gebruiken de poten om te graven, maar ook om vis te vangen, om zichzelf te verdedigen, takken met voedsel naar de bek te bewegen en natuurlijk om te lopen.
De vacht is bruin of oranjebruin van kleur en bij sommige grizzlyberen zien we over de rug een zilver-grijze tint. De vacht is bijzonder goed geïsoleerd, ideaal om zich te wapenen tegen de weersomstandigheden van Noord-Amerika.
Een grizzlybeer is opvallend snel, ze kunnen in korte tijd een maximale snelheid van zo’n 48 km per uur halen om zo vluchtende prooien in te halen.
De grizzlyberen houden geen echte winterslaap. Tijdens de herfst eten de beren wel extra veel en leggen een goede vetvoorraad aan. Ze trekken zich over het algemeen terug in een hol zodra er sneeuw op de grond blijft liggen. De temperatuur daalt dan te ver en dan is het tijd voor wat rust. Tijdens zonnige dagen worden ze regelmatig wakker en trekken ze erop uit om voedsel te zoeken.

Leefomgeving

De grizzlybeer komt voor in Noord-Amerika. Daar komen ze tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar voor in natuurparken. In de Verenigde Staten leeft er een grote populatie grizzly’s in het Yellowstone National Park en het Jasper National Park. Er komen ook grizzlyberen voor in Canada, in het Banff National Park.
Het zijn solitaire dieren en leven alleen. Als er grizzlyberen bij elkaar zijn, dan zijn het vaak moeder en kind of tijdens de paartijd.
Een grizzlybeer heeft geen eigen territorium dat verdedigd moet worden. Zowel andere grizzly’s als andere dieren kunnen over het algemeen gaan en staan waar ze willen. Ook mensen komen regelmatig in de leefomgeving van een grizzlybeer. Als de beer zich niet bedreigd voelt, dan is er niets aan de hand. Maar, als de beer toch niet gediend is van onze aanwezigheid, dan kan je het beste zo min mogelijk doen. Probeer niet weg te rennen, de beer is op zijn terrein. Ook heeft terugvechten weinig zin, de beer zal ons simpel overmeesteren. Ze kunnen daarnaast erg goed zwemmen en klimmen, dus ook dat zijn geen opties.

Eetgewoonte

Een grizzlybeer is een makkelijke eter. Het is een alleseter en eet ook echt alles. Een beetje afhankelijk van het seizoen kiest een grizzly bij voorkeur voor bessen, vruchten, knollen, noten en honing. Het menu wordt aangevuld met allerlei insecten, maar bijvoorbeeld ook dieren die recentelijk zijn overleden. Een grizzlybeer kan uitstekend vissen, er wordt een plek langs het water gekozen, soms ook op rotsen in het water. Zodra er een vis uit het water springt, slaat de beer toe. Vaak is één klap genoeg om het dier op slag dood te slaan.
In een andere periode geeft een grizzlybeer de voorkeur aan kleinere knaagdieren. Tussendoor worden er nog wel eens wat hagedissen opgegeten, kortom ze eten echt alles. De poten blijken uitermate geschikt tijdens het zoeken naar voedsel en als het moet gebruiken ze brute kracht om aan voedsel te komen. Regelmatig bewaard ze het overgebleven voedsel in een ondiep hol, voor later. De grizzlybeer is een echte allrounder en een gebouwd op overleven.

Voortplanting

In juni begint de paartijd voor de grizzlyberen. Het mannetje probeert indruk te maken op het vrouwtje door middel van verschillende gromgeluiden en door haar te bijten op bepaalde plekjes. Na de paring kennen de vrouwtjes een draagtijd van zo 6 tot 8 maanden. Het vrouwtje bevalt in haar hol en altijd tijdens haar halve winterslaap. In die periode heeft ze genoeg vetreserve aangemaakt om het jong en zichzelf van voedsel te voorzien. Het jong is slechts 20 cm, blind, kaal en heeft nog geen tanden als het geboren wordt. Ook het gewicht van zo’n 500 tot 700 gram is heel weinig in vergelijking tot een volwassen exemplaar. Er worden over het algemeen 2 jongen per keer geboren. Als moeder en jong tussen april en mei het hol verlaten, krijgt het jong geen melk meer van moeders. De jonge grizzly moet gelijk kijken, leren en zelf proberen.
De mannetjes worden geslachtsrijp rond hun vierde levensjaar. Bij vrouwtjes duur dat over het algemeen een jaartje langer.
De jongen hebben het meeste te vrezen van volwassen mannetjes. Moeders doet haar best, maar kan niet voorkomen dat veel jongen slachtoffer worden.